Coupang Inc., най-голямата компания за електронна търговия в Южна Корея , обяви намерението си да проведе първично предлагане на акции (IPO) в САЩ. Това може да се превърне в най-голямото IPO на чуждестранна компания в САЩ, откакто Alibaba Group стана публична през 2014 г., отбелязва The Wall Street Journal.

В края на 2020 г. Coupang увеличи приходите си до 12 млрд. Долара в сравнение с 6,3 млрд. долара година по-рано. Нетната загуба е намаляла до 475 милиона долара от предишните 699 милиона долара.

В рамките на IPO компанията може да бъде оценена на повече от $50 милиарда. Според източници на WSJ пускането на акциите може да се осъществи през март. Пазарната стойност на Alibaba след IPO беше около 168 милиарда долара.

Най-голямото IPO в историята ще направи Ant по-голяма от икономиката на Финландия

Най-голямото IPO в историята прави тази компания по-голяма от икономиката на Финландия

И три пъти по-скъпа от IBM

От началото на 2021 г. обемът на IPO на борсите в САЩ е достигнал 68 млрд. долара, според Dealogic. Включително около 44 милиарда долара се падат върху SPAC (специализирани компании за целенасочени сливания и придобивания), но дори и без тях, обемът на първичните публични предлагания тази година е изключително голям.

Coupang е създадена през 2010 г. и в момента е класирана сред първите трима частни работодатели в страната. Coupang има собствена система за доставка, за разлика от добре познатите онлайн търговци на дребно в други страни, които използват услуги на други компании за тази цел.

Пазарът на онлайн търговията в Република Корея се оценява на 128 млрд. долара през 2019 г. и се очаква да достигне 206 млрд. долара до 2024 г., според прогнозата на Coupang, информира finmarket.ru..

Активен инвеститор в южнокорейската компания е японската SoftBank Group. В случай на успешно IPO, 38-процентният дял, притежаван от Vision Fund, ще струва около 19 милиарда долара, тоест около седем пъти повече от сумата, която SoftBank плати за него.