Производителят на електромобили Rivian обяви, че в сряда е привлякъл нова дялова инвестиция от страна на Cox Automotive, която е в размер на 350 млн. долара, но двете страни не дават повече информация за параметрите на сделката, обяви CNBC.

Инвестицията е уникална за Cox Automotive, която е подразделение на Cox Enterprises. До момента тя е финансирала брандове, насочени към крайния потребител като Autotrader и свързани с автомобилостроенето компании, но никога производител на превозни средства. Това е третата значителна инвестиция в компанията за тази година, след като през февруари Amazon вложиха 700 млн. долара в нея, а Ford добави 500 млн. долара през април.

Как батериите на Tesla поддържат икономиката на Зимбабве

Как батериите на Tesla поддържат икономиката на Зимбабве

Жителите на Зимбабве разчитат на Tesla, за да могат да си плащат сметките

Целта на Rivian е да пуснат на пазара две изцяло електрически превозни средства - пикапа R1T и SUV-то R1S, които ще бъдат произвеждани в бившия завод на Mitsubishi Motors в Нормал, Илинойс, който компанията придоби преди две години. Техните доставки ще започнат още догодина, а продуктовото портфолио ще бъде разширено с още четири возила до 2025 г. Пробегът на двата първоначални модела ще бъде от 650 километра, като Rivian посочват, че те ще предоставят на притежателите си "несравнима комбинация от офроуд възможности и добро представяне".

Прототипът на Rivian R1T беше представен още в края на миналата година, като цената му на американския пазар се очаква да е малко над 61 хил. долара. Срещу тази сума потребителите ще получат возило с мощност до 760 к.с. и 1120 Nm въртящ момент, способно да превозва товари до 800 кг. и да тегли 3,5 тона. Пикапът понастоящем се използва от Йън Макгрегър за снимките на сериала Long Way Up, който ще бъде заснет между Тиера дел Фуего в Аржентина и Лос Анджелис.

Пазарът на електрически SUV-та и пикапи се очаква да набере сериозна мощност в САЩ през следващите години, като много от големите автомобилни производители обявиха, че ще навлязат на него. Сред основните имена, от които се очакват такива возила, са Ford и General Motors, но от Tesla обявиха още през юни, че техният пикап ще е "по-добър от Ford F-150".

Porsche Taycan вече е факт в света на електромобилите

Porsche представи пълния си изцяло електрически спортен автомобил

Porsche минава технологичната летва за електромобили отвъд Tesla?