На фона на прекъсващото електричество за по 10 часа на ден в Зимбабве най-големият телекомуникационен оператор Econet Wireless в страната се обърна към завода на Tesla в Пало Алто, Калифорния. Той потърси батерии от американския производител, за да поддържа своята мрежа. Тъй като в африканската страна има сериозен недостиг на физически пари, всички транзакции и плащания се извършват дигитално, най-вече чрез мобилни телефони, а липсата на ток, спира захранването на станциите и съответно покритието, което имат те, пише Bloomberg.

"Телекомуникациите станаха жизненоважни за икономиката. Ако мрежата, която те осигуряват падне, няма да могат да се правят никакви транзакции в Зимбабве", казва Норман Мойо, главен изпълнителен директор на компанията за чиста енергия в Африка Distributed Power Africa, която е инсталирала батериите за Econet.

Инсталирането на 520 батерии Powerwall - по две във всяка база на компанията, е най-големият телекомуникационен проект, в който Tesla e участвала. Тъй като Еconet има 1300 станции в страната и още две мобилни компании, опериращи на пазара, Distributed Power възнамерява да инсталира още батерии и да разпространи проекта и в други страни от Африка като Замбия, Лесото и Демократична република Конго.

Основните станции на телекомуникационния оператор в Зимбабве често използват генератори, захранвани с дизел, но горивото също е дефицит в страната. Батериите Powerwall, от които всяка струва 6 500 долара ще се включват, когато соларните панели не генерират достатъчно електричество, например, през нощта или при облачно време. Литиево-йонните батерии могат да захранват станция в продължение на 10 часа и се зареждат от слънцето.

Tesla работи с редица телекомуникационни компании навсякъде по света и прилага комбинацията от слънчеви панели и своите батерии и използва тази възможност, за да развие бизнеса си на места, където електричеството не е постоянно или липсва.

Мобилната система за преводи на Econеt Еcocash има 6,7 милиона активни потребители в страна с население 14 милиона. Те използват дигиталния инструмент, за да плащат за всичко - от сметката в супермаркета до бакшиш на сервитьорите.