Българската консервна промишленост, която преди три десетилетия държеше първите места в износа на плодови и зеленчукови консерви, днес е свила рязко производството, основно поради липсата на родни суровини.

Вместо да преработват домати, пипер, грах или краставици, консервните заводи внасят плодов концентрат, от който правят търсените на пазара сокове. Затова и данните от Националния статистически институт за 2015 година са направо стряскащи.

Количеството на зеленчукови консерви е било 11 хиляди и 400 тона - точно колкото и на произведените сокове от портокал. Не, че портокалите у нас растат по дърветата, но пазарът се обърна и търсенето показа, че родната индустрия може да се справи и с този проблем, коментира sinor.bg.

Според данните на статистиката спадът в производството на зеленчуковите консерви продължава. Информацията е представена в секторния анализ на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, който е предварителни данни на НСИ, на база месечно наблюдавани продукти.

Така в графата "консерви от зеленчуци и смеси от зеленчуци, неварени или варени във вода или на пара, замразени" се вижда, че докато през 2014 г. са произведени 14 723 т, то през 2015 г. количествата намаляват до 11 429 тона.

Сериозно намалява делът и на консервите от зеленчуци, несмесени (без картофи, грах, фасул, аспержи, маслини и кисело зеле) и смеси от зеленчуци, незамразени, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, без готови зеленчукови ястия". През 2104 г. тяхното производство е било 22 580 т, докато година по-късно намалява до 17 806 тона.

Добрата новина е, че при плодовите консерви тенденцията е различна и там почти при всички продукти се наблюдава увеличение.

Докато при зеленчуковите консерви за една година количествата са паднали от 48 122 т (през 2014 г.) на 42 608 т (през 2015 г.), то при плодовите равносметката е обратна - през 2014 г. са били произведени 43 408 т., докато година по-късно количествата са вече 46 345 т.

При всички продукти статистиката отчита ръст, единствено сладката и желетата са с понижени показатели. За една година тяхното производство е спаднало от 10 205 т на 8 653 т., показват данните.