Pfizer осъществи първата масова доставка на ваксината си срещу коронавирус по въздух до САЩ даже още преди медикаментът да е одобрен от местния регулатор, предаде CNBC. Каргото с ваксината е било превозено от Брюксел до O"Hare International Airport в Чикаго.

Самите авиокомпании вече също подготвят инфраструктурата за начало на доставките на медикамента. Така когато регулаторните органи дадат одобрението си за него, превозвачите ще могат да започнат масовите доставки веднага.

Ходът на компанията обаче е учудващ, тъй като от Pfizer оповестиха, че няма да стартират дистрибуция, преди да получат одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Те пуснаха молба за спешно одобрение на ваксината си още на 20 ноември, но следващата среща на комисията, разглеждаща медикаментите, е на 10 декември. От Moderna пуснаха същата заявка вчера.

Pfizer: Ваксината ни е 95% ефективна сред всякакви възрасти

Pfizer: Ваксината ни е 95% ефективна сред всякакви възрасти

Moderna посочват подобни стойности, но изтъкват, че ще имат проблеми с производството

Ако администрацията наистина одобри ваксината на Pfizer, първите хора могат да я получат още до няколко седмици. Тя трябва да се съхранява на -40 градуса, докато тази на Moderna може да се съхранява и в обикновен хладилник.

Затова и полетът, осъществен от United Airlines, е имал нужда от специално разрешение, тъй като е трябвало да превозва повече лед, отколкото по принцип е позволено.

"Някои ваксини се нуждаят от съхранение при температури значително под нулата, което в някои случаи поражда нуждата от сух лед на борда, което е опасен материал", коментираха от федералната авиационна агенция. "Работим с производителите, превозвачите и летищните администрации за осигуряване на изисквания за безопасното транспортиране на големи количества сух лед в самолетите."

А очакванията са, че регулаторите ще дадат зелена светлина за ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, която има ефективност от над 90%, колкото е и тази на Moderna.

Въпреки тази доставка, ваксината на Pfizer първоначално ще е доста оскъдна. От компанията обявиха, че могат да произведат 50 млн. бройки, с които да ваксинират 25 млн. души до края на годината, тъй като тя изисква две дози. Това е по-малко от 10% от населението на САЩ.