Румънското правителство одобри закупуването на 20 междурегионални високоскоростни електрически пътнически влака (RE-IR2) в сделка на стойност около €184 милиона, предава Romania Insider. По този начин северната ни съседка показва, че се стреми да обнови и модернизира железопътната инфраструктура в страната, като целта е след време влаковете да достигат до западноевропейските държави.

Договорът за електрическите композиции обхваща не само доставката на влаковете, но включва и спомагателни услуги като поддръжка и ремонт, обучение на персонала по отношение на експлоатацията, софтуерни приложения, застраховка и техническа помощ по време на гаранционния период. Срокът на обслужване и ремонт е 15 години.

Сърбия купува нови хибридни влакове от Швейцария, които ще се движат до България

Сърбия купува нови хибридни влакове от Швейцария, които ще се движат до България

Новите машини ще бъдат закупени от Swiss Federal Railways (SBB)

Новите влакове ще бъдат разпределени на всички пътнически железопътни оператори въз основа на договори за обществени услуги, които ще бъдат изготвени в съответствие с разпоредбите на Регламент 1370/2007 на ЕС, с последващи изменения и въз основа на румънското законодателство.

През юли тази година румънските власти сключиха сделка за закупуването на 12 влака, задвижвани с водород. Прогнозната стойност на договора, по който ще бъде извършена покупката и който е финансиран по Националната програма за възстановяване и устойчивост (PNRR) на ЕС, се оценява на €170 милиона.

Тази година румънският железопътен оператор CFR Calatori пусна директни влакови линии от Букурещ до София, Варна и Истанбул. Влаковете се движеха ежедневно от 3 юни до 3 октомври.

Румъния закупува водородни влакове по договор за €170 милиона

Румъния закупува водородни влакове по договор за €170 милиона

Първоначално броят им е 12