Инвестициите в развитието на железниците в Сърбия продължават чрез закупуването на нови електрически скоростни влакове от Швейцария. Заедно с тях страната въвежда нови линии и разширява електрифицираната железопътна мрежа, съобщават местните медии. 

"Ще продължим да работим по електрификацията на определени участъци в Сърбия, като очакваме получаване на нови хибридни влакове от Швейцария с електрическо и батерийно задвижване за тези участъци в Сърбия, които не са електрифицирани, заяви министърът на строителството, транспорта и инфраструктура на Сърбия Томислав Момирович, цитиран от eKapija.

Той допълни, че предстои работата по електрификацията на железопътната линия от Ниш до Димитровград в България, по което трасе ще се движат и новите швейцарски влакове. 

"Освен това сме заделили средства за електрификацията на жп линията "Моравски коридор" от Сталац до Кралево. По този начин цяла Южна Сърбия ще може да използва тази железница, което значително ще спести пари и време", допълни Момирович.

Сърбия ще реконструира жп линията Ниш - Северна Македония за високоскорстни влакове, на каква цена

Сърбия ще реконструира жп линията Ниш - Северна Македония за високоскорстни влакове, на каква цена

Ще се използва финансиране от ЕИБ

По време на работно посещение в Швейцария Момирович, заедно с директорите на местните компании Srbijavoz, Serbian Railways Infrastructure и Srbija Kargo, посетиха швейцарската Swiss Federal Railways (SBB) и проведоха среща с нейния изпълнителен директор Линус Лоузер. На срещата беше обсъдено как страната да реорганизира железопътния си транспорт и да го направии по-ефективен.

Сумата, за която Сърбия ще закупи новите влакове все още не е ясна.