Железниците на Сърбия обявиха проект за реконструкция на железопътната линия Ниш-Прешево-Република Северна Македония за високоскоростни влакове. Линията е с дължина 92 километра, и е част от проекта за модернизация Белград-Ниш-Прешево, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА.

Стойността на ремонтните работи по тези участъци от жп линията е 182,25 милиона евро, като около половината от финансирането е от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) - с 90,5 милиона евро. Очаква се проектът да бъде завършен до края на 2025 година.

Както беше обявено от регионална платформа, която обединява професионалисти в областта на транспорта и логистиката - порталът Plutologyics, модернизацията на тази част от железопътната линия включва работи по участъците Брестовац-Винарци, Орево-Вранска Баня, Ристовац - Буяновац и Букаревац-Прешево - граница с Република Северна Македония.

Участъкът Ниш - Прешево представлява една от най-старите железопътни линии в Сърбия и е най-важният участък от транспортен Коридор 10. Тази електрифицирана линия с дължина 151 км се използва за по-голямата част от транспорта в Сърбия, обяснява порталът Plutonlogistics.

В рамките на проекта, се предвижда рехабилитация и разширение на железопътната линия Белград-Ниш с дължина 228 километра.

Общите прогнозни разходи за модернизация и реконструкция на коридора Белград-Ниш-Прешево с дължина от общо 350 километра възлизат на 2,5 милиарда евро.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне на Сърбия държавен заем от 500 милиона евро за реализацията на този проект.

Възходът на сръбските железници. Високоскоростен влак вече се движи с над 200 км в час

Възходът на сръбските железници. Високоскоростен влак вече се движи с над 200 км в час

Новият влак е произведен от Deutsche Bahn