Правителството на Румъния одобри закупуването на 12 влака, задвижвани с водород. Това съобщи министърът на транспорта на северната ни съседка Сорин Гриндяну, цитиран от Romania Insider.

Прогнозната стойност на договора, по който ще бъде извършена покупката и който е финансиран по Националната програма за възстановяване и устойчивост (PNRR) на ЕС, се оценява на 170 милиона евро, с включен ДДС.

Това е пилотен проект, изпълняван от Румънската железопътна администрация (AFR), целящ придобиването на 12 160-местни влака. Проектът включва още дългосрочни услуги за поддръжка и ремонт на превозни средства и доставка на водород.

Shell строи най-голямото съоръжение за зелен водород в Европа... за производство на дизел и бензин

Shell строи най-голямото съоръжение за зелен водород в Европа... за производство на дизел и бензин

Новото съоръжение на Shell ще се нарича Holland Hydrogen I

Когато за първи път този договор беше одобрен от Министерството на транспорта на Румъния през май тази година, се смяташе, че проектът струва 973 милиона евро без ДДС - цена, значително по-висока от очакваната днес цена от 170 милиона евро за 12-те влака.

AFR обясни през май за ClubFeroviar.ro, че 973 милиона евро (плюс ДДС) включват, освен влаковете, поддръжката им за 30 години, както и станциите за зареждане с водород.

Обявяват обществени поръчки за покупка на влакове за 1.7 милиарда лева - кои са кандидатите

Купуваме влакове за 1.7 милиарда лева - кои са кандидатите за доставката им

Общият брой получени предложения е 32

Несъответствието между двете цифри остава все още недостатъчно обяснено от властите. Ясно е, че ще бъдат закупени и още влакове след тези 12, но кога и колко не е ясно.

Целият проект е финансиран от PNRR, което означава, че трябва да бъде завършен до края на 2026 година.

Лукойл навлиза в бизнеса със зелен водород в Румъния

Лукойл навлиза в бизнеса със зелен водород в Румъния

Компанията обмисля изграждането на производствено съоръжение в северната ни съседка