Много от големите компании от шистовия сектор на САЩ ще представят данните за приходите си през третото тримесечие, а инвеститорите вече са готови да чуят, че те са се представили по-слабо, отколкото през същия период на миналата година, посочва Ник Кънингам от oilprice.com.

След години на волатилност на цената на петрола, изглежда, че тя е достигнала до ситуация, в която не може да се върне дори близо до нивата си от преди 2014 г. През последните пет години обаче много от шистовите производители в страната изтеглиха нови дългове и са емитираха нови акции, обещавайки на инвеститорите, че те ще спечелят, след като стойността на суровината нарасне и добивът я последва.

Дошъл ли e краят на шистовата експанзия на САЩ

Дошъл ли e краят на шистовата експанзия на САЩ

Добивът в страната е достигнал до плато през тази година, но прогнозите са мрачни

Но още през миналата година пазарите спряха да вярват на това обещание, а от началото на тази година петролните акции са най-слабо представящите се в индекса S&P 500. Причината за това е спадът на цените на петрола и природния газ, които изгубиха съответно 31 и 17%, което доведе до освобождаване на служители и фалити.

И макар компаниите от сектора да започнаха нови проекти през 2019 г. и да подготвят такива за догодина, техните финансови параметри са слаби. Всъщност очакванията са, че приходите им ще са спаднали с 40% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Вече някои от най-големите банки редуцираха кредитните си линии за по-малките играчи на пазара. JPMorgan, Wells Fargo и Royal Bank of Canada бяха едни от първите, които понижиха равнищата на кредит, които са склонни да им отпускат, предаде Reuters. Преоценката на кредитните рейтинги се случва два пъти в годината, а банките предлагат финансиране въз основа на резервите на една компания. Затова спадът на цените се отрази негативно на достъпът до кредитиране от страна на компаниите от отрасъла.

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Акциите на някои компании са спаднали с 20% от средата на септември до днес

Този феномен вече доведе до сериозни парични трудности за шистовите производители и вече някои от тях напуснаха пазарите, като се очаква техният брой да продължи да нараства. Всъщност от 2015 г. досега банкрут е обявен от 200 северно американски петролни и газови компании, сочат данните на Haynes and Boone. Само от началото на годината са фалирали 33 компании, седем от които през септември, което е най-високият номер за последните четири години.

Същевременно компаниите от отрасъла нямат много възможности за измъкване от тази ситуация. Продажбите на активи не са в състояние да я подобрят, защото сливанията и придобиванията спаднаха рязко. Връщането към дълговите пазари също не е опция, защото банките вече намалиха финансирането. Единствената алтернатива е да се понижат разходите.

Шистовият бум в САЩ се забавя в момент, в който светът се нуждае от него

Шистовият бум в САЩ се забавя в момент, в който светът се нуждае от него

Зад това стоят оперативни проблеми

Само през миналата седмица броят на петролните кладенци спадна с 21, което е най-високото понижение за последното полугодие. Така понижаването на броя на кладенците продължи за 11-ти пореден месец. "Засега понижаването на дейностите не е рефлектирало върху ръста на производството, но това е само въпрос на време", посочват от Commerzbank. "Добивът на шистов петрол вече расте единствено в Пермския басейн и съвсем леко в Бакен. Той вече се спада на други места, като Ийгъл Форд и Анадарко."

Това допълнително оказва натиск върху инвеститорския интерес към отрасъла. Той едва ли ще се промени, преди прогнозите пред индустрията да се подобрят, но финансовите резултати за третото тримесечие едва ли ще са искрата, която ще доведе до обръщане на мнението. "Хората игнорират имената от сектора на шистовия добив и те дори са почти отвратени от тях", коментира анализаторът от Allianz Global Investors Рохан Мърфи пред Reuters.