Последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ показват, че добивът на петрол е спаднал рязко - с 276 хил. барела дневно, което би могло да се отдаде на ураганите, които засегнаха индустрията. Но резултатите за добива за цялата година до момента са индикатор за постигане на плато, коментират от oilprice.com, като посочват, че спрямо декември 2018 г. през юли общият добив в страната е бил само с 44 хил. барела по-висок, "което на практика означава, че въпреки оптимистичните предвиждания и смелите очаквания, шистовият добив в САЩ е достигнал до плато през тази година." Офшорният добив в Мексиканския залив през юли спадна с 332 хил. барела.

Голяма част от растежа на шистовия добив идва от Пермския басейн в Тексас, а данните на Администрацията за енергийна информация показват, че добивът в щата се е увеличил със само 40 хил. барела през юли спрямо юни. Макар все пак да се наблюдава растеж, той е значително по-нисък от трицифрените стойности, които се наблюдаваха през 2017 и 2018 г. Спрямо същия период на миналата година, добивът в Тексас се е повишил със 125 хил. барела петрол, което не е особено висока стойност, като се има предвид, че само за първите осем месеца на 2018 г. ръстът на производството беше от почти 500 хил. барела дневно.

Шистовият петрол има нов проблем. Какъв е той?

Шистовият петрол има нов проблем. Какъв е той?

Водата в Пермския басейн става все по-малко и все по-скъпа

Погледнати на годишна основа, данните също са индикация за сериозно забавяне. През юли спрямо същия месец на 2018 г. растежът е от 915 хил. барела дневно, докато месец по-рано той беше от малко над 1,4 млн. барела дневно. Това е значително по-бавен темп на растеж от пика, достигнат през август 2018 г., когато на годишна основа покачването беше от 2,1 млн. барела дневно, припомнят от oilprice.com. "Освен това резултатите на годишна основа ще се понижат рязко в бъдеще, тъй като ще обхванат период от време, в което добивът спада", посочват от изданието.

На сходно мнение са и други анализатори. "Вторият шистов бум в САЩ (обхващащ периода 2017 - 2018 г.) приключва точно поради същата, причина, заради която свърши и първия (2012 - 2014 г.) - високите цени на петрола доведоха до свръхпроизводство, а търсенето на суровината на глобално равнище се понижи", посочва Джон Кемп от Reuters. Според него увеличаването на добива, което все пак се наблюдава през тази година, е просто отражение на високите цени от края на 2018 г., тъй като има времеви лаг между флуктуациите в стойността на петрола и действителното производство. "С други думи, тазгодишното понижение на цените на суровината тепърва ще се отразява на добива", коментира Ник Кънингам от oilprice.com.

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

Общите му запаси на петролното поле се оценяват на над 1 милиард тона

За компаниите, занимаващи се с добив на шистов петрол в САЩ, има и друга лоша новина - те са изправени пред финансов стрес и очаквания за трайно ниски цени на петрола на глобалните пазари. Същевременно достъпът им до финансиране е ограничен. "Изглежда ми, че никой няма пари за петролни и газови проекти", коментира анализатор през oilprice.com в края на миналия месец. "Изтеглянето на "Уол стрийт" от този сектор вече е много очевидно." Затова не е случайно, че броят на шистовите петролни кладенци само до момента е спаднал с 20% от ноември миналата година - компаниите се изтеглят, за да опитат да заздравят паричните си потоци в неблагоприятната за тях среда.

Тя се очаква да остане такава за тях през следващите няколко тримесечия. Проучване на Wall Street Journal, обхващащо 13 от големите инвестиционни банки в САЩ показва, че сортът WTI ще се търгува при средна цена от 58,24 долара през четвъртото тримесечие на 2019 г. (цената му в четвъртък е 52,63 долара за барел). Тази прогноза е почти без промяна, въпреки атаките над петролните мощности на Саудитска Арабия и не е учудващо, че духът сред производителите на шистов петрол е минорен. "Ниските цени на петрола доведоха до силно песимистично настроение в петролната и газовата индустрия на САЩ", посочиха скоро в изявление от Standard Chartered.

Изпомпват ли все още твърде много петрол Русия и Саудитска Арабия?

Изпомпват ли все още твърде много петрол Русия и Саудитска Арабия?

През тази година петролният пазар се изправи пред някои от най-тежките проблеми с доставките, но цените все пак остават ниски

Фючърсите също допринасят за това. WTI с доставка през декември тази година струва 53 долара за барел днес, а е още по-нисък през следващите години - доставката на барел петрол в края на 2020 г. струва 50,05 долара, а през 2021 г. - 49,63 долара.