През тази година петролният пазар се изправи пред някои от най-тежките проблеми с доставките, но цените все пак остават ниски, пише Bloomberg.

Производството на петрол в рамките на картела OPEC се срина с най-много от 16 години насам през миналия месец, след като атака срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия временно намали наполовина добива. По-рано това лято замърсяването в руския тръбопровод "Дружба" причини рязко намаляване на добива. В същото време американските санкции срещу Иран остават в сила.И все пак Brent остава на цени от редно $66 за барел през по-голямата част от 2019 г. - далеч от нива, които да подсказват, че светът се е изправил пред недостиг.

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

В Китай откриха големи находища от петрол и шистов газ

Общите му запаси на петролното поле се оценяват на над 1 милиард тона

Докато руският енергиен министър Александър Новак и новоназначения му колега от Саудитска Арабия Абдулазис бин Салман се срещат в сряда, светът се чуди дали двете страни не произвеждат твърде много петрол."Министър Новак и принц Абдулазис знаят, че са изправени пред значимата опасност през следващата година цени да продължават да падат", казва Боб Макнели, президент на Rapidan Energy Group. "Търсенето на петрол намалява заради рисковете, свързани с макроикономическата, търговска и политическа ситуация", казва той.

Петролът излезе от най-лошото си тримесечие след края на миналата година. Саудитска Арабия разчита тежко на петродоларите, за да попълни бюджета си и да получи възможно най-висока цена за акциите на Saudi Aramco. За Русия ниската цена на петрола е по-малък проблем, след като бюджетът в Москва така или иначе е на излишък. Но все пак страната се нуждае от пълна хазна, за да увеличи разходите през следващите три години и да съживи икономиката си.

На срещата в Русия, енергийните министри на двете държави най-вероятно ще се концентрират върху уверяването, че атаките срещу Саудитска Арабия не са засегнали предлагането. И сигурно ще продължат да настояват за намаляване на производството в рамките на картела, смята Джо Макмонигъл, старши съветник в Hedgeye Risk Management LLC.

Те най-вероятно ще се внимателни в думите си, тъй като обикновено лидерите на страните обявяват подобни планове, посочва още той. Президентът Владимир Путин също ще говори по време на конференцията в Москва, но едва ли ще обяви конкретни планове преди крайния срок, който изтича през март 2020 г.

Шистовият бум в САЩ се забавя в момент, в който светът се нуждае от него

Шистовият бум в САЩ се забавя в момент, в който светът се нуждае от него

Зад това стоят оперативни проблеми