Забавянето в сектора на добива на петрол от шисти е тенденция, която се наблюдава през цялата 2019 г., но скорошното понижение на цените, който спадна от 72 долара за барел в началото на годината до 53,09 долара за барел WTI във вторник, се превръща във воденичен камък за компаниите от отрасъла. В резултат на това, акциите на някои от пазарните участници се понижаха рязко само за месец, като в случая на Devon Energy те изгубиха 20% от средата на септември, тези на EOG Resources се понижиха със 17%, а Pioneer Natural Resources - с повече от 13%, като при много други от бизнесите в сегмента също се наблюдават подобни спадове.

Поевтиняването на суровината също доведе до спад на работещите петролни кладенци с 20% от края на 2018 г. и до забавяне ръста на заетостта. Последният се повишил със само 0,7% през периода от януари до август спрямо нарастване от 11,4% през същия период на миналата година. Понастоящем броят на екипите, извършващи фракинг, е на най-ниската си стойност за последните 30 месеца. "Ако не можеш да постигнеш никакво понижаване на разходите, значи трябва да закупуваш по-малко неща, ако искаш все пак да редуцираш плащанията си и смятам, че се намираме именно в тази фаза", коментира старши бизнес икономистът в клона на Федералния резерв в Хюстън Джеси Томпсън, цитиран от Bloomberg.

Дошъл ли e краят на шистовата експанзия на САЩ

Дошъл ли e краят на шистовата експанзия на САЩ

Добивът в страната е достигнал до плато през тази година, но прогнозите са мрачни

Но по отношение на разходната част има и друг проблем за компаниите в отрасъла. За пръв път от 2016 г. достъпът до кредитиране на бизнесите, занимаващи се с добив на шистов петрол, е отрязан. Финансовите институции периодично преоценяват кредитната основа, която предлагат на участниците в сферата на фракинга, а в момента настроението е за "понижаване на достъпността до кредити за производителите и силен интерес към алтернативните източници на капитал", според юридическата компания Haynes and Boone.

Според 25% от анкетираните капиталовите пазари ще отворят за компаниите от сектора догодина, но според болшинството от запитаните това ще се случи едва през 2021 г.; 14% от тях са отговорили 2022 г., а 13% - по някое време след това. Данните от проучването на Haynes and Boone сочат, че за финансовия сектор фракингът ще изпитва затруднения още поне няколко години. Същевременно без достъп до капитал петролните компании ще трябва да свият бюджетите си, което означава по-нисък от очакваното добив, както и продължаваща тенденция на фалити, като от Haynes and Boone изтъкват, че от 2015 г. са се наблюдавали 199 фалита в Северна Америка, като техният брой от януари до септември 2019 г. е най-високият от 2016 г. досега.

Шистовият бум в САЩ се забавя в момент, в който светът се нуждае от него

Шистовият бум в САЩ се забавя в момент, в който светът се нуждае от него

Зад това стоят оперативни проблеми

Затова не е изненадващо, че някои от компаниите, например Abraxas Petroleum, вече понижиха добива си, а други, като American Energy-Permian Basin преговарят с кредиторите си за преструктуриране на дълг (в случая на компанията - в размер на 2 млрд. долара). Цена на петрола от под 60 долара за барел означава, че много от компаниите се движат около своите брейкивън стойност или са на загуба, което, в комбинация с дефицитът на кредитиране, може да означава сериозна контракция на компаниите, извършващи фракинг.