Печалбата на Samsung Electronics за трите месеца в края на 2021 г. се покачва с 50 процента, след като цените на чиповете се стабилизират, а продажбите на телефони растат, пише Bloomberg.

Най-голямата компания в Южна Корея отчита оперативна печалба в размер на 13,8 трлн. вона ($11,5 млрд.). Резултатът е под очаквания от наблюдателите, но това се дължи на разпределения еднократен бонус на служителите. Приходите се покачват над очакванията — с 23 процента до 76 трлн. вона. Акциите реагираха с 2 процента покачване тази сутрин.

Samsung и конкурентите ѝ в полупроводниковата индустрия SK Hynix и Micron Technology преминават през цикличен спад, подпомогнати и от търсенето на чипове за сървъри и редица други потребителски продукти. Миналия месец Micron прогнозира рекордни приходи за фискалната 2022 г. благодарение на устойчивото търсене от центрове за данни, автомобилни клиенти и други.

Ръстът на приходите на Samsung отразява продължаващата сила на производителите на чипове, които се радват на повишено търсене. Очакваше се цените на чиповете памет — DRAM и NAND — да спаднат през последните три месеца на миналата година, тъй като недостигът на полупроводници забавя производството на различни технологични продукти. Но в крайна сметка спадът бе по-малък от очаквания, основно заради търсенето от центровете за данни.

Очаква се спадът да продължи през първото полугодие на 2022 г.

Samsung ще строи нов завод за чипове за $17 милиарда в Тексас

Samsung ще строи нов завод за чипове за $17 милиарда в Тексас

Основната причина за локацията е данъчни облекчения