Технологичен гигант Samsung Electronics ще строи в град Тейлър, щата Тексас нов завод за чипове в инвестиция на стойност 17 милиарда долара. Това е най-голямата инвестиция на компанията в САЩ, съобщава BBC. Очаква се заводът да създаде 2000 работни места в технологичната индустрия, а строежът ще започне в началото на следващата година.

"С по-голям производствен капацитет ще можем да обслужваме по-добре нуждите на нашите клиенти и да допринесем за стабилността на глобалната верига за доставки на полупроводници", заяви Кинам Ким, главен изпълнителен директор на решенията за електронни устройства на Samsung, цитиран от BBC.

Samsung (почти) избра локация за завода си за $17 милиарда

Samsung (почти) избра локация за завода си за $17 милиарда

Южнокорейският гигант иска да стане лидер в производството на най-дефицитната стока - чиповете

Според източници на Reuters тексаският окръг Тейлър е предложил на Samsung най-добри условия, включително и данъчни облекчения до 92,5% за първите десет години от дейността на новия завод.

Новата фабрика ще разработва полупроводници от висок клас, използвани за мобилни устройства и автономни автомобили. Проектът идва в момент, в който редица сектори страдат от значителен недостиг на чипове.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обеща милиарди долари федерално финансиране за производството на чипове, което да гарантира, че САЩ ще имат предимство пред Китай във високите технологии.

Проблемите с глобалната верига за доставки удариха особено силно индустрията с производство на чиповете. Към това се добавят и други екологични проблеми, които дохълнително напрегнаха този бизнес.

Кризата с чипове: Вече цялата световна икономика е в риск

Кризата с чипове: Вече цялата световна икономика е в риск

Всеки лек автомобил, който не излиза от заводите в Детройт, Щутгарт или Шанхай, поставя под риск работни места