Хаосът в автомобилната индустрия — мощен двигател на световната икономика — заплашва растежа и създава притеснения в компаниите и общностите, които разчитат на производителите за работните си места и прехраната си, пише The New York Times.

Всеки лек автомобил, който не излиза от заводите в Детройт, Щутгарт или Шанхай, поставя под риск работни места — дали миньори, които добиват желязна руда за производството на стомана във Финландия; работници, които произвеждат гуми в Тайланд; или служители на Volkswagen в Словакия, които поставят таблата в новите автомобили. Съдбата им сега зависи от недостига на компоненти и невъзможността те да бъдат транспортирани, което води до ограничена дейност в заводите.

Автомобилната индустрия отговаря за около три процента от световната икономика, а в държави като Германия, Мексико, Япония и Южна Корея — или американски щати като Мичиган — процентът е далеч по-висок. Забавяне в този сектор оставя рани, които няма да могат да зараснат напълно с години.

Кризата с полупроводниците, която вече накара почти всички автомобилни производители да премахват цели смени или временно да спират работата в заводите, може да е достатъчно силна, за да вкара някои държави в рецесия. В Япония, дом на Toyota, недостигът на компоненти свива износа с 46 процента през септември спрямо година по-рано — ясна демонстрация за значимостта на автомобилната индустрия за икономиката.

Производителите успяват да омекотят удара от повишаващите се цени, като ги прехвърлиха частично върху купувачите. Ford и General Motors миналата седмица отчетоха значителен спад на приходите и печалбата през лятото, но повишиха прогнозите си за цялата година. Daimler, производител на автомобилите Mercedes-Benz, в петък заяви, че чистата печалба се е покачила с 20 процента през третото тримесечие — макар че компанията е продала с 25 процента по-малко автомобили. По-високите цени са компенсирали спада.

Голямата болка пада най-вече върху работниците и всеки, който има нужда от достъпен автомобил. Компаниите алокират малкото налични чипове към по-скъпите модели и тези, които генерират по-висока печалба — което пък води до големи срокове за изчакване при по-евтините модели. От своя страна значителен ръст има и при цените на употребяваните автомобили — заради недостига на нови.

Моделите с голяма надценка, като Ford-150 и Chevy Silverado, "продължават да излизат от заводите. Но моделите с нисък марж са засегнати, а по този начин и работещите по тях", казва Рам Кидамби, партньор в консултантската компания Kearney.

Трудно е да се изчисли колко точно проблемите в автомобилната индустрия ще достигнат останалата част от икономиката, но няма съмнение, че влиянието е огромно, тъй като много други индустрии зависят от нея. Автопроизводителите са големи потребители на стомана и пластмаса — и подкрепят огромна мрежа от доставчици, както и ресторанти и магазини за бързооборотни стоки, от които пазаруват работещите.

Заводите — като този на Opel в града с население от 42 хил. души Айзенах, Германия — често са най-големите работодатели. Във фабриката там се произвежда SUV модела Grandland. Но през октомври Stellantis, която вече притежава Opel, затвори завода и не планира да поднови дейността му поне до следващата година. Работещите се опасяват, че спирането ще бъде постоянно, тъй като моделът се произвежда и във Франция. В завода в Айзенах работят около 2 000 души, които излязоха на протест в петък. Катя Волф, кмет на града, се присъедини към демонстрацията пред завода — и казва, че хората не искат да харчат, въпреки че са пуснати в платен отпуск, тъй като не знаят дали заводът ще отвори отново. Това влияе тежко на местния бизнес.

Силно зависими са и държави като Словакия. Там живеят само 5,4 млн. души, но се произвеждат над един милион коли от марки като Volkswagen, Peugeot и Kia. Индустрията отговаря за над една трета от износа.

Полупроводниците не са единствените компоненти, които не достигат. А AlixPartners вече изчисли, че през 2021 г. ще бъдат произведени 7,7 млн. по-малко автомобили, а производителите ще изгубят $210 млрд. приходи.

Засегнати са и други

Недостигът на компютърни чипове засяга и компании, които не разчитат пряко на тях, като намалява продажбите на стъкло, боя и шкурки.

Големите потребители на чипове — производителите на автомобили, телефони и бяла техника — са големи купувачи и на други материали, като боя и стъкло. И тъй като производството на завършени стоки спада, тези компании намаляват и поръчките си за други продукти.

Кога ще приключи недостигът?

Няма знаци, че кризата ще приключи скоро. Производителите на полупроводници обещаха да увеличат предлагането, но изграждането на нови заводи отнема години, а и автомобилните компании не са най-важните клиенти - това място заемат технологичните гиганти.

Нещо повече: недостигът се засилва, а времето са изпълняване на поръчките се удължава, пише и The Wall Street Journal.

Периодът за доставка на полупроводници расте от здравословния праг от 9-12 седмици до средно 19 месеца през лятото, според Susquehanna Financial Group. Към октомври ситуацията е още по-трагична: 22 седмици средно, а за някои от най-търсените компоненти - например микроконтролерите за нуждите на автоиндустрията до 38 седмици.д

Скот Врен, старши стратег в Wells Fargo, казва, че кризата вероятно ще продължи до 2023 г.

Ситуацията се влошава и заради проблемите в транспорта. За сглобяването на един чип, компонентите трябва да пропътуват 40 000 км, според доклад на Accenture и Global Semiconductor Alliance.