Китайската столица Пекин ще затвори около 1000 производствени фирми до 2020 г. като част от програма, насочена към ограничаване на смога и увеличаване на доходите в съседни региони, съобщават държавни медии, цитирани от Reuters.

Градът ще се съсредоточи върху динамични и високотехнологични индустрии и ще се оттегли от "обикновеното" производство, съобщава официозът People's Daily, цитирайки документ на местните власти в Пекин.

Китайската столица вече отхвърли заявленията за регистрация на 19 500 фирми и затвори или премести 2465 "обикновени" производители, отбелязва вестникът.

Китай започна план за подобряване на координацията в склонния към смог район Пекин-Тиендзин-Хъбей през 2014 г., на фона на опасенията, че конкуренцията между трите юрисдикции разхищава ресурси и създава свръхкапацитет и замърсяване.

Китай обединява Пекин, Тиендзин и Хъбей в мега град

Китай създава мега град два пъти по-голям от България

Пекин прави първата крачка с $36 милиарда за изграждане на ж.п. линии

Идеята на инциативата е да лиши Пекин от производствената и тежката промишленост, както и да премести университетите и някои правителствени служби в Сьонган - новата икономическа зона на Хъбей.

Правителството също така иска да създаде интегрирана транспортна мрежа и да обедини стандарти в области като социалната политика и образованието, за да направи Хъбей, известен с тежката си индустрия, по-привлекателен за инвеститорите.

Служител в провинция Хъбей заяви по-рано тази година, че планът е помогнал да се увеличат средните доходи в района с 41% от 2013 г. насам, въпреки че те все още са наполовина от тези в Пекин.