Правителството на Китай одобри проект за железопътна линия между Пекин, Тиендзин и Хъбей за 247 милиарда юана или 36 милиарда долара. Целта е подобряване на транспортната връзка между столицата, пристанищния град Тиендзин и провинцията Хъбей, което е част от план за създаването на "мега град" на територията между тях, пише Fortune.

Китайската комисия за развитие и реформи съобщава в официална позиция от понеделник, че идеята включва изпълнението на девет проекта за общо 1100 километра пътища.

Те ще трябва да бъдат изгладени до 2020 година, като проектът е част от по-голямата стратегия, която трябва да бъде завършена до 2030 година.

В момента населението в трите региона се изчислява на около 110 милиона души. Територията на планирания мега град трябва да бъде 212 000 квадратни километра или два пъти по-голяма от тази на България. Градът ще стане дом на 130 милиона души.

За амбициозния проект в Китай се заговори още през 2013 година, като един от основните му приоритети е точно изграждането на железопътни линии, по които ще се движат високоскоростни влакове.  

Идеята е Пекин да е в центъра на мега града, който ще свързва още жизненоважния за икономиката Тиендзин и регионът на Хъбей, който е промишлен център.