2018 година засега изглежда повече от добра за руските петролни компании. За първите шест месеца на годината общата печалба на най-големите производители в страната се е удвоила благодарение на ниската рубла и скока в цените на суровината.

"Руските петролни компании са финансово по-добре, от които и да е други производители на черно злато в света", смята енергийният анализатор на Raiffeisen Centrobank в Москва Андрей Полисчук и допълва, че в настоящата ситуация оперативните разходи са достатъчно ниски, а продукцията вече е достигнала рекордно ниво.

Валутната криза в Русия, която доведе до срив на рублата след въвеждането на санкциите през 2014 година, направи добивът за местните компании по-евтин, докато стимулира цената на петрол, деноминиран в рубли.

Общите приходи на петте най-големи компании в този бранш в Русия са нараснали с 32% до над 9,9 трилиона рубли или 145 милиарда долара, а нетната печалба се е удвоила до почти 1,25 трилиона рубли, пише Bloomberg.

От друга страна обаче рискът от нови санкции срещу компаниите все още държи инвеститорите встрани. Акциите на най-големият производител - "Роснефт", се представят далеч по-зле от тези на европейските и американските му конкуренти Royal Dutch Shell, British Petroleum и Exxon Mobil.

"Руските ценни книжа са под натиск заради опасенията от въвеждането на нови ограничения", казва анализаторът от московската Aton LLC Александър Корнилов. По неговите думи отслабналата рубла подкрепя руските износителки, но в същото време ограничава пазарната им стойност.

Въпреки това експертите прогнозират, че секторът ще продължи да се представя много добре в краткосрочен план.

"Всички стимули, подкрепящи индустрията - от рисковете за глобалните доставки до евтината рубла, ще продължат да бъдат налице", смята експертът от Sputnik Asset Management Александър Лосев.