За големите международни корпорации, направили големи инвестиции в петролната индустрия, се знае кои са приоритетните находища. Това доказва бизнесът на компании, като Royal Dutch Shell, Andarko Petroleum и Pioneer Natural Resources. Същото обаче не може да се каже за BHP Billiton.

Всъщност вероятно добивът на нефт в Западен Тексас би изглеждал нетипично за най-голямото дружество в минната индустрия, като сондажите остават далеч от основните й мини в Австралия и Чили. Това е и причината малко хора да свързват BHP Billiton с петролната индустрия.

Австралийският гигант обаче е в бизнеса от много години, като развива дейност от Тексас чак до Северно море, пише Bloomberg.

Активите на компанията само в САЩ се оказват толкова доходоносни, че един от инвеститорите й - Пол Зингер, предложи на ръководството й да раздели бизнеса си. Неговата идея обаче е била отхвърлна в понеделник, което отпуши конфликт с американския милиардер.

Гигантът в минната индустрия BHP отчете най-добрите си резултати от 5 години

Гигантът в минната индустрия BHP отчете най-добрите си резултати от 5 години

Ръководителите на компанията очакват възстановяване на пазара

Главният изпълнителен директор на BHP Billiton Андрю Макензи е на съвсем различно мнение. На първо място според него нефтът е една от двете суровини, които имат най-голям потенциял за корпорацията.

"Нашите предпочитания в средносрочен до дългосрочен план все още се свързват с растеж при петрола и медта", коментира той пред инвеститори през февруари. И казаното от него не е случайно, като се има предвид, че около 20% от печалбата на дружеството за второто шестмесечие на миналата година идва от приходи от нефт.

За разлика от другите лидери в минната индустрия, като Rio Tinto, Anglo American и Vale, при BHP е голям играч на петролния пазар. В момента австралийската компания е четвъртият най-голям производител в Мексиканския залив.