Най-голямата компания в минната индустрия BHP Billion обяви, че вече има индикатори за бавното възстановяване на пазара на суровини. Производителят направи най-оптимистичната си прогноза за сектора за последните 5 години.

Положителните сигнали са лъч светлина за гигантът, който в последните месеци отчете рекордни загуби. От BHP все пак предупреждават, че доставките на суровини все още надхвърлят търсенето, независимо от нарасналото потребление в Китай.

Гигантът в минната индустрия BHP отчете милиардна загуба

Гигантът в минната индустрия BHP отчете милиардна загуба

Компанията представи лоши резултати за фискалната година

"Виждаме предпоставки за балансиране на пазара", коментира изпълнителният директор Андрю Макензи.

"Имаме основа да очакваме подобрение на пазара на петрол и природен газ в следващите 12 до 18 месеца. Цените на желязната руда и въглищата са по-високи от очакваното, но се очаква доставките да продължат да растат по-бързо от търсенето в краткосрочен план", допълва той, цитиран от Fortune.

По отношение на добива на петрол и желязна руда от енергийната корпорация са изпреварили прогнозите на анализаторите, но са пропуснали тези за въглища.  

"Това е може би най-добрата оценка за бизнеса на BHP за последните 5 години", посочва анализаторът Джеймс Уилсън от Argonaut Securities.