Гигантът в минната индустрия BHP Billiton отчете рекордна загуба за последната година след инцидент в мина в Бразилия и в резултат на спада на суровинните цени.

Компанията от групата на Anglo-Australian регистрира нетна загуба от 6,4 милиарда долара за фискалната година, завършила на 30 юни.

До голяма степен негативният резултат не е изненада като се има предвид, че през последните години цялата индустрия страда от слабо търсене най-вече заради забавянето на китайската икономика, пише BBC.

Слабото представяне на BHP до голяма степен беше причинено и от инцидента в мината Самарко в Бразилия, при който 19 души загинаха.

“Докато цените на основните суровини се очаква да останат на ниско ниво в краткосрочен до средносрочен план, ние сме обнадеждени за дългосрочната перспектива на нашите суровини, конкретно за петрола и медта”, коментира изпълнителният директор Андрю Макензи.

BHP Billion има потенциала да се върне към положителни финансови резултати, като се има предвид, че е един от най-големите производители на основни суровини, включително на желязна руда, въглища, уран и други.