Производителят на фармацевтични продукти Pfizer обяви, че е започнал изграждането на завод за производство на биотехнологии на стойност €100 милиона в близост до хърватската столица Загреб. Това е една от най-мащабните западни инвестиции в страната, която през 2023 година официално влиза в Еврозоната.

"Разширихме инвестициите си в Хърватия. Започнахме работата по изграждането на нов, високотехнологичен производствен завод в Савски Мароф, близо до Загреб, с инвестиция на стойност около €100 милиона, която идва от партньорство с шведската международна биофармацевтична компания SOBI и Pfizer CentreOne", заяви Франческа Русо - старши мениджър в Pfizer, цитирана от SeeNews.

Pfizer ще инвестира €520 милиона във Франция

Pfizer ще инвестира €520 милиона във Франция

За борба с пандемията

Заводът ще произвежда иновативни лекарства за лечение на редки болести, които ще се изнасят на 50 пазара по света.

Производствената база ще бъде оборудвана с високо развити технологии и ще се простира на почти 4000 кв м и ще обхваща 11 хектара.

"Pfizer е основната компания, която инвестира в изграждането на новия завод, но SOBI има договор за покупка с Pfizer за обекта, така че SOBI не прави директна инвестиция, а осигурява доставка на лекарството Anakinra", уточнява Мат Зъб, който е директорът по глобални комуникации на Sobi.

Лекарството Anakinra се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на ревматоиден артрит.

Според заявката, новият завод ще започне да работи до 2024 година.

Pfizer очаква поне $54 милиарда приходи от продажби на ваксини и хапчета

Pfizer очаква поне $54 милиарда приходи от продажби на ваксини и хапчета

Акциите на компанията обаче поевтиняха