Фармацевтичната компания Pfizer прогнозира рекордно високи приходи за тази година. Компанията обяви, че очаква да генерира продажби от ваксините срещу Covid-19 за $32 милиарда и от противовирусното хапче за лечение на коронавирус Paxlovid за $22 милиарда, съобщиха световните агенции.

Въпреки високите очаквания, Pfizer публикува смесени финансови резултати за четвъртото тримесечие на миналата година, надминавайки прогнозата за печалба, но оставайки леко под оценката за приходите. Новината доведе до поевтиняване на акциите на компанията с над 3% по време на предпазарната търговия.

Pfizer ще инвестира €520 милиона във Франция

Pfizer ще инвестира €520 милиона във Франция

За борба с пандемията

Коригираната печалба на акция възлиза на $1,08, докато Wall Street очакваше 87 цента според оценки на анализаторите, съставени от Refinitiv. Приходите са $23,84 милиарда спрямо очакваните $24,12 милиарда.

Иначе, приходите на американската компания за четвъртото тримесечие на 2021 година са се удвоили, достигайки до $23,84 милиарда на годишна база, подкрепени от продажбите на ваксината срещу Covid-19 на стойност $12,5 милиарда.

На некоригирана база печалбата на Pfizer за четвъртото тримесечие е нараснала повече от четири пъти спрямо същия период на 2020 година.

Компанията се стреми да произведе и над 4 милиарда дози от лекарството си срещу коронавирус през 2022 година. Това се сравнява на 3 милиарда дози повече от миналата година. Смята се, че Paxlovid води до намаляване на хоспитализацията и смъртните случаи при пациенти с висок риск.

Тази година Pfizer очаква общи продажби на стойност до $102 милиарда.

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Това става ясно от анализ въз основа на изчисления върху отчетите на компаниите