Нидерландският производител на електроника и домакински уреди Philips търси 100 неквалифицирани работници за фабриката си в Орастие, Румъния. Служителите са нужни за сглобяване на машини за кафе и продукти за устна хигиена. Компанията обаче ще им плаща по едва €400 на месец, съобщава Romania Insider.

Philips отчете оборот от €231,8 милиона и нетна печалба от €8,8 милиона в Румъния. Според данните на местното Министерство на финансите средният брой служители, които работят в компанията в страната е 1445.

Philips намалява прогнозираната печалба заради недостига на компоненти, но не само за това

Philips намалява прогнозираната печалба заради недостига на компоненти, но не само за това

Холандската компания изтегля от пазара до 4 милиона устройства и вентилатори заради опасения за токсичност

Неквалифицираните служители на компанията получават едни от най-ниските заплати в страната и това често е обект на сериозни критики от страна на румънските власти и синдикатите.

Фабриката в Орастие функционира от 21 години и произвежда машини за еспресо, които са едни от най-продаваните в Румъния, а и в Европа.

Според информация, предоставена от Philips, фабриката в Румъния е поета от италианската компания Saeco през 2009 година и е едно от двете производствени звена в Европа на нидерландския гигант, специализиран в производството на автоматизирани кафе машини.

"Румъния се нуждае от инвестиции, които могат да я позиционират по-добре в международните производствени вериги и да й помогнат да не попада повече в капана на средните, дори на ниските доходи, коментира пред местните медии Даниел Даяну, който е член на борда на Националната банка на Румъния (БНР).

Според него печелившите инвестиции в страната позволяват по-добри заплати за всички служители и би трябвало да облекчат емиграцията на работната ръка.

Румъния отваря границите си за 100 000 чуждестранни работници тази година

Румъния отваря границите си за 100 000 чуждестранни работници тази година

Страната отпуска двойно повече визи в сравнение с миналата година