Властите в Румъния готвят решение издаване на работни визи за 100 000 чуждестранни работници през 2022 г. Политиката е продължение на миналогодишната, но броят е двойно по-голям.

До края на декември са издадени 30 656 визи на чуждестранни работници, въпреки че решението миналата година е била за 50 000 броя, пишат румънски медии, като коментират, че основният проблем пред запълването на определената квота е бавната администрация и липсата на персонал, необходим за обработка на исканията.

Защо Румъния приема все повече дигитални номади, но с едно условие

Защо Румъния приема все повече дигитални номади, но с едно условие

Трябва да са високоплатени

Междувременно наскоро президентът на Румъния Клаус Йоханис обнародва Закона за режима на чужденците в страната като в него към него има законопроект за т. нар. дигитални (цифрови) номади.

Законопроектът определя тези хора като чужденци, които са наети на трудов договор във фирма, регистрирана извън Румъния и които предоставят услуги чрез използване на информационни и комуникационни технологии.

Виза за дългосрочно пребиваване ще се предоставя при поискване от страна на дигитални номади, които желаят да пътуват и да останат в Румъния, като същевременно продължават да получават доходи от изпълнението на трудовия си договор с дадена фирма, регистрирана извън страната. Това са предимно хора, работещи в ИКТ сектора.

Румъния въвежда визи за дигиталните номади и очаква от тях поне по €50 милиона годишно

Румъния въвежда визи за дигиталните номади и очаква от тях поне по €50 милиона годишно

Така страната иска да привлече отвън повече финансови ресурси