Камарата на депутатите на Румъния прие законопроект, регулиращ прилагането на програмата за цифрови номадски визи, съобщава Romania Insider. Правната инициатива предлага на дигиталните пътници възможността да получат дългосрочна виза за страната. Проектозаконът трябва да бъде обнародван от президента Клаус Йоханис и публикуван в Държавен вестник, за да влезе в сила.

Законът дефинира "дигиталния номад" като чужденец, който желае да пътува или да пребивава в Румъния за период, който е по-дълъг от шест месеца. Също така човекът трябва да е нает по трудов договор с компания, регистрирана извън румънската граница. Третият вариант е наличие на компания, регистрирана в трета страна, но наемникът да продължава да работи за работодателя си или да управлява компанията дистанционно, използвайки информационни и комуникационни технологии от Румъния.

Как 28-годишен дигитален номад пътува по света и управлява успешен бизнес, който оперира и в България

Как 28-годишен дигитален номад пътува по света и управлява успешен бизнес, който оперира и в България

През 2018 г. онлайн бизнесът на Ларсън генерира продажби от над $2 милиона

Диана Бузояну, която е член на Камарата на депутатите и инициатор на законопроекта, заяви, че този нов инструмент ще помогне на Румъния да популяризира в чужбина и да привлече повече финансови ресурси.

"Регистрирах този проектозакон, защото искам да дам на Румъния инструментите, необходими за популяризиране в чужбина, такова, каквото е на другите европейски държави които вече са създали виза за дигиталните номади. Днес приехме закон, който адресира необходимостта на страната ни да привлича както човешки капитал, така и финансови ресурси и да популяризира по-добре Румъния в очите на чужденците", коментира тя.

Дали обаче новият закон е достатъчен за всичко това? Истината е, че пазарът на труда в северната ни съседка се променя, но инфраструктурата ще трябва да се адаптира още, за да бъде привлекателна и конкурентна. От икономическа гледна точка, ако Румъния привлича 2000 дигитални номади годишно, които ще харчат средно 2000 евро месечно всяка година. А ова би означавало поне около 50 милиона евро към икономиката на страната, изчисляват финансови експерти.

Как да печелите пари като дигитален номад?

Как да печелите пари като дигитален номад?

През следващите 10 години около 40 на 100 от хората ще работят от разстояние

"Ясно е, че наличието на дигитални номади ще мотивира местната и националната публична администрация да прилага мерки, насочени към дигитализация на обществените услуги. Освен товаq дигиталните номади ще могат да донесат иновативни бизнес възможности, за Румъния", допълни Диана Бузояну.

Сред държавите, които вече са приложили правния инструмент относно набиращите все повече популярност дигитални номади, са Германия, Естония, Чехия, Португалия, Хърватия, Норвегия и някои държави извън ЕС. Това са Коста Рика, Грузия, Дубай, Каймановите острови, Бермудските острови, Барбадос, Антигуа и Барбуда, Мексико, Австралия и Тайланд.

Най-подходящите страни за дигитални номади по време на пандемията

Най-подходящите страни за дигитални номади по време на пандемията

Европейските страни доминират в топ 10