Когато Йоханес Ларсън е само на 15 години, той се натъква на оферти за работа в сферата на онлайн маркетинга. След като започва да се занимава с това и започва да печели, забеляза, че в индустрията има голям потенциал.

Малко по-късно Ларсън решава, че това, което иска е да основе бизнес, който ще оперира без физически офиси, бе нужда от ръководство и служители и междувременно, докато работи, да обиколи света. Историята му разказва Business Insider.

В крайна сметка през 2016 г. той основата Financer.com - портал за сравнение на финансови продукти като потребителски кредити, бързи кредити, ипотечни кредити, кредитни карти. Само за три години бизнесът на Ларсън набира екип от 42 души и работи на 26 пазара, включително в България.

През 2018 г. онлайн бизнесът на Ларсън генерира общи продажби от близо 2,25 милиона долара. Междувременно Ларсън продължава да пътува по света.

"Всичко се извършва онлайн, а местоположението не представлява никаква пречка за работата ни", казва той.

По думите му компания действа на принципа "вътрешно предприемачество", при който мениджърите наемат служители, които работят като предприемачи.

"Вместо да казвате на служителите си какво да правят, наемате хора с предприемачески дух, които ще ви помагат да управлявате кораба и да изградите бизнеса заедно".

Той смята, че този модел ще стане по-популярен след години. "Моделът, по който работим, насърчава растежа и развитието в компанията, защото всеки от екипа иска да даде всичко от себе си".

Работата като дигитален номад променя възгледите на Ларсън

"След като пътувах около две години, продадох и раздадох цялото си имущество. Това, което имах в джоба си, беше всичко, което притежавах." Според него отказът от материални притежания е добро решение. В момента младият предприемач е живее в Кох Самуи, който е третият по големина остров в Тайланд.

Животът на номад обаче има своите недостатъци. "Да лежиш в хамак и да работиш с лаптопа си може на пръв поглед да изглежда като мечта, но не е съвсем така - животът на дигиталния номад не е чак толкова бляскав, колкото изглежда", казва той.

По думите му един от недостатъците за един млад човек е липсата на приятелства. "Всички приятелства, които създавате, рано или късно изчезват, след като отпътувате от дадено място", казва Ларсън.

"В днешно време има много начини да поддържаме връзка, но въпреки това не същото като да имаш близък приятел, на когото наистина можеш да разчиташ".