Ако искате да пътувате и имате времето за това, но нямате пари или пък имате пари, но нямате достатъчно време, ако никога нямате двете неща едновременно - да станете т.нар. дигитален номад е чудесна опция. Особено ако офисът не е вашето място, което ви кара да сте по-продуктивен. С все по-честата работа от дистанция и с наличието на добър интернет почти във всяка точка на света, това е невероятна възможност за много хора, пише Real Business, давайки полезни съвети и примери за това как да го направите.

Според експертни прогнози, през следващите 10 години почти 40% от служителите ще работят от разстояние

Ако и вие искате да станете част от тях, има конкретни стъпки, които можете да предприемете, за да станете напълно независим цифров номад.

Повече от половината служители в големите градове в САЩ работят дистанционно

Повече от половината служители в големите градове в САЩ работят дистанционно

Хората хората с по-ниски доходи нямат същата гъвкавост в работно отношение

Какво точно е цифров номад?

Това е човек, който няма определено физическо работно място и който може да работи отвсякъде, използвайки лаптоп и прилична интернет връзка. Дигиталните номади могат да се местят от едно място на друго седмично, месечно или пък да останат на едно географско място в продължение на години - въпрос на личен избор. Повечето цифрови номади вършат една и съща работа където и да се намират и често имат едни и същи клиенти. Някои са фриленсъри, които работят за себе си по различни проекти, докато други са наети от компании, но не са обвързани с местоположение.

Най-важното за цифровите номади е самодисциплината

Ако я постигнете, предимствата са много. Някои от тях включват: работа от всяко място - включително плаж, круизен кораб, планинска хижа или от леглото. И още -по-малко стресираща работна среда, липса на пътуване до работното място и липса на задължителен дрескод. В добавка - гъвкаво работно време и опции за по-евтини пътувания извън обичайните туристически дати за почивка. Не на последно място - финансова свобода и възможността да печелите в силни валути, но да живеете в по-евтини градове и държави.

Този начин на живот може и да ви звучи чудесно, но не забравяйте, че има и някои пречки. Дигиталните номади не винаги имат толкова голяма сигурност на работното място, колкото тези на стандартните офис работни места. Липсата на социални контакти с колеги също е недостатък за много хора. И разбира се, самодисциплината. Работата от разстояние определено не е за всеки. Тя изисква много силна мотивация, защото няма офис атмосфера, която подтиква повечето хора към работа.

Изследване: 98% от хората искат да работят дистанционно

Изследване: 98% от хората искат да работят дистанционно

Работата от вкъщи не причинява самота, но я влошава при хората, които по принцип се чувстват самотни, посочват от Buffer и AngelList

И все пак, ако сте сигурни, че това е което искате, но сегашната ви работа не ви го позволява, тогава помислете какво друго обичате да правите, в какво сте добър, какъв опит имате и какви способности бихте могли да предоставите на бъдещите си работодатели. Също така трябва да решите дали искате и можете да работите на свободна практика и за себе си или предпочитате да си намерите работа със стабилни доходи като служител на дадена компания.

Помислете искате ли да живеете някъде другаде или пък да пътувате на различни места

Истинският цифров номад обикновено не е обвързан с дадено място, няма жилищна ипотека и обикновено или не е семеен, или е с партньор, който може да бъде като него. Семейните хора с деца трябва добре да обмислят дали е добре да пътуват и да сменят мястото, на което живеят. Експертите по дистанционна работа, да, има и такива, светват първоначално човек да пробва да бъде дигитален номад за една година. Ако му хареса, тогава да продължи по този начин.

Тези професии позволяват работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 долара годишно

Тези професии позволяват работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 долара годишно

За някои от тях се изисква само бакалаварска степен

5 конкретни стъпки, които трябва да предприемете преди станете дигитален номад:

            1.Намалете разходите си и връзките с местоположението

Намалете разходите и връзките към местоположението. Освен ако не сте в състояние да останете на същата си работа, преминавайки изцяло дистанционно, тогава ще трябва да започнете да изграждате портфолио и репутация. Ако планирате да станете номад на пълен работен ден, тогава няма да имате нужда от къщата или колата си, затова ги продадете. Изчислете добре разходите и приходите си.

            2. Развийте своите умения

Онлайн курсовете могат да ви помогнат като ви дадат нови умения и са изключително полезни за хората, които искат да работят от дистанция.

Те ще ви дадат представа какво е да работите колеги, без ръководители и без хора, които да ви контролират, да ви насърчават или мотивират. Използвайте уебсайтове като upwork, freelancer.com или fiverr и вижте какви умения имате, касви искате да придобиете и какво обичате да правите.

           3. Присъединете се към номадската общност

В интернет изобилства от различни групи, споделящи цифровото номадство. Присъединяването към тях и общуването с опитните номади ще ви помогне да придобиете представа за това, което искате да направите.

Можете да получите съвет от съмишленици, да намерите мотивация или да зададете въпросите, които ви интересуват.

          4. Идентифицирайте уменията си

Преди да скочите, не забравяйте, че каквото и умение да притежавате, за да станете дигитален номад то трябва да е цифрово съвместимо. Ако сте фризьор, ще се наложи да смените професията. Или пък да предлагате онлайн обучение и курсове по фризура, за които да ви се плаща.

          5. Претеглете плюсовете и минусите

Най-добре е първоначално да започнете частично да работите от дистанция, за да решите дали можете да го правите за дълъг период от време. След това помислете за това къде наистина ви се живее или къде искате да пътуването, но като имате предвид, че не отивате на почивка, а ще трябва да работите през по-голямата част на деня.

Кои компании обявиха работа от вкъщи до 2021- а и кои изобщо не планират връщане в офиса?

Кои компании обявиха работа от вкъщи до 2021- а и кои изобщо не планират връщане в офиса?

Дори и да има връщане по работните места, те няма да изглеждат по същия начин от преди пандемията

ТОП 5 на най-типичните професии, подходящи за дигитални номади

             1. Писане

Ако сте добри в думите и можете да пишете бързо, има много работни места за журналисти на свободна практика. Ако ли пък не сте креативни, но имате "бързи" пръсти, тогава работата с транскрипцията е добър вариант за вас. Ако предпочитате да поправяте грешките на другите, тогава може да намерите работа като редактор или коректор. Дистанционната работа е чудесна и за преводачите. Копирайтингът, поддръжките на фейсбук страници също са добри варианти в областта, свързана с творчество и писане.

            2. Преподаване

Онлайн обучението е особено популярно в момента - особено ако можете да преподавате английски език. Това може да ви осигури по-редовни доходи и сигурност на работното място от разстояние. Когато преподавате английски онлайн, обикновено можете да избирате часовете си. Разбира се, онлайн обучения и курсове иначе има за поти всичко. Въпросът е вие в какво сте добри и можете ли да продавате уменията си.

            3.Виртуален асистент

Личните асистенти са незаменими в много организации, но за по-малкия бизнес или отдалечения бизнес VA има още по-голям смисъл. Ще вършите почти същото като в офиса, но дигитално. Някои от тези позиции са постоянни и на пълен работен ден, докато други са почасови. Ако сте добри и имате портфолио в тази област, със сигурност можете да печелите добри пари дистанционно.

            4. Уеб разработки

В наши дни всеки бизнес се нуждае от уебсайт, за да бъде конкурентен. Ако имате добри IT умения, определено ще си намерите дистанционна работа много бързо. Уеб разработките са отлична работа за един дигитален номад. Може би и най-сигурната откъм добри финанси. Ако сте добър, разбира се.

           5. Маркетинг

Маркетингът е подходящ за дигитални номади. Тук включваме графичен дизайн, SEO, създаване на видео съдържание и поддръжка на социални медии. Маркетингът може да бъде доста приятна работа, особено ако имате опит в комуникацията и присъствие в социалните мрежи. Много фирми искат еднократна помощ с маркетингова стратегия, но има и такива, които търсят постоянни служители - все по-често и от разстояние. Към тази пета точка, разбира се, спадат и т. нар. инфлуенсъри, които могат да печелят много пари от реклами в социални медии като Instagram, например, рекламирайки различни продукти. За целта обаче трябва да имате много последователи. Освен популярните хора, пътешествениците имат добри позиции в този все по-доходоносен бизнес.

Работа от вкъщи: какво печелим и какво губим

Работа от вкъщи: какво печелим и какво губим

Има плюсове да пращате мейли по пижама цял ден, но и някои негативни страни

Истината е, че с каквото и да решите да се занимавате, да бъдете цифров номад може да ви помогне да постигнете независимия и изпълнен със свобода начин на живот, за който мечтаете . Само не забравяйте, че често той идва с компромис относно стабилността и връзките с роднини и приятели. Така че, обмислете го добре.