Мечтаете си фирмата, в която сте заети, да ви позволява да работите от вкъщи и да не трябва задължително да ходите до офиса? Помислете си пак: ново изследване показва, че хората, които остават да работят от вкъщи всъщност работят повече часове.

Изследването, проведено от University of Cardiff сред 15 000 британци, показва, че ако работите от вкъщи, ще ви е по-трудно да сложите край на работния ден. И в крайна сметка ще работите далеч повече от колегите ви, които са в офиса.

Освен това резултатите показват, че тези, които работят от вкъщи, полагат и повече усилие, отколкото е необходимо.

"По принцип имам ясни граници, създадени от офисите, магазините и заводите - когато си отидем вкъщи се отделяме от работата", казва Алън Фелщед, професор в Кардиф. "Работата от вкъщи обаче размива тези граници".

Мариса Майер, доскорошен изпълнителен директор на Yahoo, спря възможността служителите да работят от вкъщи по друга причина. Тя призна, че служителите са по-продуктивни, когато са сами, но посочи, че те са много по-иновативни, когато са заедно.

Все пак много от хората предпочитат да работят от вкъщи. Изследване сред служителите на Microsoft показва, че 44% от тях се разсейват по-малко, а 45% - че вършат повече работа от вкъщи. 29% твърдят, че балансът "работа-личен живот" се е подобрил и прекарват повече време със семействата си.

Един от съветите как да сложите ясна граница между работата и почивката, ако не работите в офис, е да намерите кафене, библиотека или друго подобно място, откъдето да изпълнявате дневните си задължения.