Новото издание на изследването State of Remote Work, проведено от Buffer и AngelList, показа, че 98% от анкетираните 3500 работещи дистанционно служители по целия свят биха предпочели в някой момент от кариерата си и за известен период от време да работят извън офис.

Почти същото болшинство от респондентите - 97%, са посочили, че след като веднъж са имали възможността да работят от дистанционно, препоръчват тази форма на осъществяване на дейност.

Разбивката на участниците в анкетата показва, че 57% от тях работят от вкъщи на пълно работно време, 27% са у дома повече от половината работно време, а 18% - по-малко от половината от него. Сред тях, болшинството са удовлетворени от времето, прекарано вкъщи - 70%, а други 19% са посочили, че биха искали да работят дистанционно още по-дълго. Едва 11% от респондентите искат да стоят вкъщи по-малко.

Как да направите впечатление, когато работите дистанционно?

Как да направите впечатление, когато работите дистанционно?

Разговорите са най-важни

За 32% от анкетираните най-голямата полза от дистанционната форма на работата е възможността да са гъвкави в графика, а за други 26% предимството е опцията да работят от различни локации. Малко по-малко от респондентите харесват липсата на път до работа (21%), повечето време, прекарано със семейството (11%), стоенето вкъщи (7%).

От друга страна, най-големите негативи от дистанционната работа са самотата и сътрудничеството и комуникацията с колегите, които получават по 20%, а за други 18% е най-трудно човек да се дистанцира от работата си, когато я извършва вкъщи. По-малко от тях открояват разсейването у дома (12%), различните часови зони (10%), липсата на мотивация (7%), използването на отпуска (5%) и ненадеждната Wi-Fi връзка (3%) като основни проблеми.

Масово анкетираните за State of Remote Work, си стоят вкъщи - 80% от тях, 9% ходят до корпоративни офиси, а алтернативни места като споделените офис пространства и кафенетата са предпочитани за много малко от респондентите - едва 7 и 3% от тях, а 0,5% от запитаните са посочили, че работят от библиотека.

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

В момента 95% от служителите на компанията работят от дома

Според анализаторите, предвид получените отговори, оптималното съотношение между дистанционна и офис работа е 76/24. До това са съотношение са достигнали след анализ на удовлетвореността на отделните групи и времето, което те в момента прекарват в дистанционна работа.

По отношение на предизвикателствата пред дистанционната работа, от Buffer и AngelList правят интересно наблюдение. "Важно е да се отбележи, че самотата стандартно бива избирана като най-голямата трудност за тази категория служители", пишат те. "Но това не означава, че дистанционната работа причинява самотата."

Според изследователите, този проблем се проявява особено остро при хора, които и без дистанционната работа се чувстват самотни. От двете компании припомнят, че в САЩ това състояние вече е обявено за епидемия, а във Великобритания 20% от населението посочват, че са "често или винаги самотни".