Facebook започва да наема служители, които да работят дистанционно, заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, предава CNBC.

В момента 95% от служителите на компанията работят от дома, по време на пандемията от коронавирус, заявява изпълнителният директор на компанията. Според него половината от тях ще продължат да работят дистанционно в рамките на следващите 5 до 10 години.

Facebook изненада с отлични резултати

Facebook изненада с отлични резултати

Компанията отчете възстановяване на рекламните приходи

Компанията ще започне активно да набира хора за дистанционна работа, казва вицепрезидентът по наемане на служители Миранда Калиновски. Те ще са предимно с инженерни длъжности.

Компанията ще започне да наема хора в райони около основните си инженерни обекти, включително Bay Area, L.A., Сиатъл, Ню Йорк, Бостън и Вашингтон, и т.н. Втората фаза ще включва наемане на инженери в Атланта, Далас и Денвър.

Зукърбърг казва, че политиката на Facebook, която плаща пазарен процент на работниците въз основа на тяхното местоположение, ще продължи. Според Гласдор, софтуерен инженер в Сан Франциско, той получава средно заплащане в размер на 150 841 долара годишно. Междувременно софтуерният инженер в Остин печели средно заплата от 134 681 долара годишно.

Служителите на Facebook и Google ще работят от вкъщи до края на годината

Служителите на Facebook и Google ще работят от вкъщи до края на годината

В офисите се връщат само служителите, чиято дейност изисква това

Все още не я ясно дали тези промени ще се отразят на физическия отпечатък на Facebook - дали ще намалят мащабите на съществуващите офиси или ще построят нови. "Ще продължим да преразглеждаме редовно нуждите на нашите офиси", казва Калиновски.

Компанията обяви този месец, че повечето служители ще могат да работят дистанционно до края на годината.Работниците ще могат да поискат дистанционна позиция, ако отговарят на определени критерии, включително ако са на по-висока позиция, имат "много силни" резултати при последните оценки, работят в екип, който е в състояние да извършва дистанционна работа дългосрочно и имат одобрение от ръководителя на своя екип.

Зукърбърг изрази оптимизъм относно увеличаването на дистанционното наемане като начин за привличане на по-разнообразен набор от таланти извън обхвата на големите градове. Въпреки това той призна, че усилията за приобщаване ще трябва да бъдат основен приоритет, след като новите процеси на наемане бъдат внедрени. "Това ще промени културата в начина, по който работим в дългосрочен план. Оптимист съм в тази посока и искам да се уверя, че вървим напред по премерен начин. "