Вече почти девет месеца от началото на пандемичната реалност на новия коронавирус в някои от големите градове в САЩ около половината от работната сила все още извършва служебните си задължения дистанционно. Това показват данни от проучване на Бюрото за преброяване на населението в САЩ (U.S. Census Bureau), цитирано от Bloomberg.

В САЩ 37% от служителите са работили дистанционно между края на октомври и началото на ноември. Но в зависимост от щата и конкретния град тези проценти могат да варират в широки граници, като тук голяма роля играят и фактори като вида на работните места, политиките на работното място и правителствените ограничения.

В силно развития технологично Сан Франциско 56,2% от хората на 18 и повече години казват, че работят дистанционно. Междувременно много компании като Google, Facebook и Amazon обявиха, че ще позволят на служителите да работят отдалечено поне до 2021 година.

В столицата на САЩ, където Amazon създава втори щаб, федералното правителство също така позволява гъвкави условия на работа. Около 55,6% от анкетираните във Вашингтон казват, че извършват служебните си задължения дистанционно. В други големи градове като Бостън, Сиатъл, Лос Анджелис, Ню Йорк и Атланта делът на хората, които казват, че работят от вкъщи, варира между 45% до 55%.

Всеки трети работодател в САЩ е готов да намалява заплати, ако служителите се преместят в по-евтин град

Всеки трети работодател в САЩ е готов да намалява заплати, ако служителите се преместят в по-евтин град

23 млн. американци обмислят подобен ход

Проучването очертава тенденцията, че хората хората с по-ниски доходи нямат и не са имали същата гъвкавост в работно отношение като хората с по-високи доходи. Повече от 61% от домакинствата, приемащи над 75 000 долара годишно, заявяват, че са в състояние да заменят дистанционната работа с частна работа, в сравнение с около 21% от домакинствата, които печелят под 75 000 долара.

Разделението също така е и географско. В най-бедния щат - Мисисипи, процентът на хората, работещи дистанционно поне част от времето, е бил само 21%. Междувременно в щати като Масачузетс и Колорадо възможността за работа от разстояние надвишава 50%.

Пандемията може да има трайно въздействие върху начина, по който работят американците. Близо две трети от служителите в САЩ, които са работили от вкъщи по време на пандемията, искат да продължат да го правят поради лични предпочитания или прекалена загриженост от инфекция на Covid-19 на работното място, показва проучване на Gallup, проведено между 14 и 27 септември.

Новата реалност след Covid-19: Служителите ще работят дистанционно 50% от времето

Новата реалност след Covid-19: Служителите ще работят дистанционно 50% от времето

Според директора на TeamViewer - един от символите на работата от вкъщи по време на блокирането