Една трета от работещите в САЩ, които се местят да живеят в по-евтини региони в страната и работят дистанционно, може да се окажат с по-ниски заплати, което да изтрие ползите от преместването, сочи изследване, цитирано от Bloomberg.

Четвърт от работодателите заявяват, че ще намалят заплатата, за да отразят по-ниските разходи на служителите, които се местят. Други 9% казват, че ще намалят възнагражданието на служители, които не са на критично важни за компанията позиции. Изследването е направено през септември и октомври и в него участват 344 компании от Северна Америка, които дават работа на общо 5 млн. души. Сред тях са включени фирми от редица сектори. Очакванията на меднижърите са, че около половината служители ще продължат да работят от вкъщи и през 2021 г.

По официални данни към октомври около 35% от всички американци на трудов договор работят от вкъщи. Много от тези, които се завърнаха в офисите, отново бяха принудени да ги напуснат заради растящия брой заболели.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, който очаква повечето служители така и да не се завърнат в офисите, заяви през май, че те са свободни да се преместят от Силициевата долина, но трябва да очакват по-ниска заплата. Подобни заявления направиха и много други технологични компании. В изследването, цитирано от Bloomberg, технологичните компании съставляват едва 13% от всички анкетирани. Едва 28% от всички казват, че нямат намерение да коригират заплатите.

Общо 23 млн. американци, или 11% от домакинствата, планират да напуснат скъпите метрополиси и да се преместят в по-евтини части на страната.

Deutsche Bank поиска 5% данък върху заплатите на тези, които работят от вкъщи

Deutsche Bank поиска 5% данък върху заплатите на тези, които работят от вкъщи

Защото те пестят от дрехи и обеди, казват от банката