Компаниите най-вероятно ще позволят на персонала си да прекарва половината от работното си време вкъщи, след като пандемията на Covid-19 отмине. На това мнение е Оливър Щайл - главен изпълнителен директор на германската софтуерна компания TeamViewer, която стана един от символите на работата от дома по време на блокирането през пролетта. Компанията на Щайл е известна със своя софтуер, който позволява на хората да управляват компютрите си и други устройства от разстояние.

Щайл се съмнява, че компаниите ще позволят на персонала си да работи през цялото време от вкъщи. Според него работодателите ще възприемат по-скоро "хибриден" подход, пише CNBC.

От Twitter заявиха през май, че част от работната сила на компанията може да работи от вкъщи завинаги, ако пожелае това. Facebook пък съобщи през август, че ще позволи на служителите да работят дистанционно до юли 2021 година.

Половината от бизнес пътуванията ще изчезнат след пандемията, прогнозира Бил Гейтс

Половината от бизнес пътуванията ще изчезнат след пандемията, прогнозира Бил Гейтс

Командировките и посещенията на офисите няма да бъдат същите след Covid-19

Работата от вкъщи има своите плюсове, но и минуси. Един от големите минуси е, че дори служебните задължения да могат да се изпълняват от разстояние, често има и задачи, които изискват присъствие.

По думите на Щайл, който базира коментара си на наблюдения и обратна връзка от клиенти на TeamViewr, ако преди пандемията фирмите са позволявали на служителите си да работят от вкъщи по един ден в седмицата или месеца, когато нещата се върнат към нормалното, компаниите ще са възприемат модел 50/50 дистанционна работа и работа от офиса. Персоналът ще може да работи в офиса една седмица и дистанционно през следващата, или може да прекара два/три дни в офиса и да работи останалото време от седмицата на друго място.

Според Щайл всичко това ще отвори поле за нови технологични решения. Вижданията на директора са по-футуристични. Той е на мнение, че с времето дори "по-оперативните" задължения ще могат да се изпълняват дистанционно. Пример - във фабрики или складове техниците ще могат да дават или получават инструкции чрез интелигентни очила, както и да управляват различни машини от дома си. А това би намалило и изгубеното време в пътуване и други.

Домашният офис - новото място за работа

Домашният офис - новото място за работа

Какво ще видите в новия брой на предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR