Коронавирусът ще промени коренно начина, по който хората пътуват и правят бизнес, дори след като пандемията приключи. Това заяви филантроп номер 1 в света и основател на Microsoft Бил Гейтс.

"Моята прогноза би била, че над 50% от служебните пътувания и над 30% от дните в офиса ще изчезнат", посочи Гейтс на конференцията Dealbook на New York Times, цитирано от CNBC.

Прогнозата на Гейтс е, че ще има "много висок праг" за провеждане на командировки сега, когато работата от вкъщи е по-осъществима. Някои компании обаче могат да бъдат по-твърди в усилията си да намалят личните срещи, отколкото други, каза още Гейтс, който също признава, че има по-опростен график сега заради пандемията.

Филантропът заяви, че тази година е провел пет виртуални кръгли маси с ръководители на фармацевтични компании - срещи, които обикновено се провеждали лично в Ню Йорк. "Ще отидем до офиса някога, ще направим някое друго бизнес пътуване, но като цяло те ще бъдат драстично по-малко", посочи Гейтс.

Бил Гейтс: Икономиката няма да се съживи като с магическа пръчка

Бил Гейтс: Икономиката няма да се съживи като с магическа пръчка

МИлиардерът е по-загрижен за световното образование, отколкото за производството

Пандемията опустоши търсенето на въздушни пътувания, особено доходоносните бизнес пътувания. Бизнес пътуванията преди вируса са представлявали 30% от всички пътувания, но същевременно половината от приходите на американските авиокомпании. Данните са на Airlines for America - индустриална група, която представлява повечето американски авиопревозвачи.

Въпреки прогнозата на Гейтс обаче, сегашните ръководители на Microsoft имат различни очаквания. Според Джъдсън Алтоф - изпълнителен вицепрезидент на Microsoft, отговарящ за глобалния бизнес на компанията - бизнес пътуванията ще се възстановят, дори след като технологичният гигант планува да предприеме мерки, за да направи пътуването по въздух по-устойчиво.

"Вярваме, че когато се върнем в небето, пътните маршрути, които сме имали ... ще се възобновят на нивото, което са били преди", каза той през октомври.

Консорциум, основан от Бил Гейтс, набра почти $7,5 милиарда за ваксинации

Консорциум, основан от Бил Гейтс, набра почти $7,5 милиарда за ваксинации

Той е бил подкрепен от над 50 държави и компании