Милиардерът филантроп Бил Гейтс е на мнение, че училищата в САЩ ще могат да възобновят дейността си чак на есен. В същото време той твърди, че американската икономиката няма да се върне като с магическа пръчка и скоро няма да бъде същата, както преди пандемията на новия коронавирус.

Правителствата по света наредиха на хората да останат по домовете си. Властите в Аризона, Калифорния, Джорджия, Мичиган, Вашингтон и други щати приеха дори по-тежки мерки - училищата да се затворят до края на учебната година.

"Мисля, че училищата ще могат да подновят дейността си през есента. Но не мисля, че тази учебна година ще има значителни посещения. Кой знае, може през лятото хората да направят нещо специално. Но това би било много трудно", казва Гейтс.

Много от училищата по света се адаптираха и направиха възможно учениците да учат дистанционно по интернет. Според съоснователя на Microsoft обаче много ученици нямат компютри или интернет връзка, които са необходими за дистанционно обучение.

Бил Гейтс предупреди света за пандемия, подобна на COVID-19, още през 2015 година

Бил Гейтс предупреди света за пандемия, подобна на COVID-19, още през 2015 година

Милиардерът през последното десетилетие многократно говори за ужасяващите ефекти на вирусите

По думите на милиардера в по-общ план САЩ може да започне да мисли за рестарт на икономиката в края на май. Преди да се направи ваксина, страните, които са имали значителни огнища, трябва да разберат кои дейности са най-приоритетни за възобновяване. Според Гейтс хората могат евентуално да се върнат в сектори като строителството и производството. Той се надява това да се случи и с образованието.

"Не мисля, че ще има големи публични спортни събития например, чиято икономическа полза да бъде по-голяма от риска, докато не се върнем в нормалното положение", каза той.

Бил Гейтс: Не можем да рестартираме икономиката и да "игнорираме купчината тела в ъгъла"

Бил Гейтс: Не можем да рестартираме икономиката и да "игнорираме купчината тела в ъгъла"

Връщането на икономиката е обратимо, а на животи - не

Чудотворно лечение или ваксина

Гейтс посочи бизнесите в Китай и Южна Корея, които сега вече се опитват да се върнат към живота и дейността си. Според него обаче икономиката няма как да се съживи като с магическа пръчка до нивата си преди пандемията, дори след като правителствата решат, че вече е безопасно хората да се върнат на работа.

"Поведението на хората по отношение на желанието да пътуват или да ходят на събития, или дори да отидат в ресторант - това е крайно променено от опасенията от заразата. Никой не трябва да си мисли, че правителството може да размаха магическа пръчка и изведнъж икономиката ще се върне същата, както преди пандемията." По думите на филантропа такива сценарии са възможно само ако се намери чудотворно лечение за болестта с 95% коефициент на излекуване, или с широко ваксиниране.

Гейтс има план за справяне с коронавируса в Америка

Гейтс има план за справяне с коронавируса в Америка

Той се състои от три мерки, които според него, трябва да се въведат

Ваксината може да отнеме 18 месеца

През миналия месец Гейтс се оттегли от борда на Microsoft, на която той е съосновател и беше член цели 45 години. Сега той е напълно отдаден на работата си в семейната фондация Bill and Melinda Gates Foundation.

Организацията досега обяви, че ще отпусне до 100 милиона долара в отговор на коронавируса.

Наскоро Гейтс подкрепи и идеята за тест за коронавирус, който хората могат да провеждат самостоятелно у дома си.

Според милиардера ще бъдат необходими поне 18 месеца за разработването на безопасна и ефективна ваксина, която да може да предпази човечеството от Covid-19. Все пак той остава обнадежден, че развитието на медицината може да допринесе за по-бързото разработване на такава. Но и отбеляза, че ваксините не са перфектни, особено за по-възрастните пациенти.

"Не искаме да създаваме нереалистични очаквания. Въпросът за ефективността на ваксините при възрастни хора винаги е бил много предизвикателен. Ваксините не са толкова ефективни при възрастни хора. По-голямата част от ползата идва при по-младите хора, които не разпространяват заразата, защото са ваксинирани."

Гейтс също така не се съгласява с твърдението, че има много случаи на хора, които разпространяват заразата, бидейки преносители, без да имат симптоми. "Малко вероятно е да има много безсимптомни преносители, които никога не проявяват симптоматика и въпреки това заразяват хората," каза той.

Преди само дни Microsoft обяви, че ще предостави на своите служители, които са родители, допълнителен 3-месечен платен отпуск, за да могат да отговорят на предизвикателствата на домашното училище. Родителите ще могат сами да избират как и кога да ползват дните - като цял пакет от 120 дни или само няколко дни в седмицата спрямо техните графици и тези на децата им.

Microsoft дава на родителите гъвкав 3-месечен платен отпуск заради домашното училище

Microsoft дава на родителите гъвкав 3-месечен платен отпуск заради домашното училище

По данни на UNESCO са затворени училищата в 188 държави