Microsoft предоставя на работниците си, които са родители, допълнителни три месеца платен отпуск като мярка за справяне с удълженото закриване на училищните заведения заради коронавируса, пишат CNN Business и Business Insider.

Родителите, които работят за Microsoft, ще могат да избират как и кога да използват дните, независимо дали става дума за целия тримесечен период или няколко дни в седмицата, посочи говорител на компанията.

Целта на новата политика е родителите да получат по-голяма гъвкавост и почивка, когато се сблъскват с предизвикателствата на домашното училище.

Apple и Microsoft може вече да не струват $1 трилион, ако разпродажбата на акции продължи

Apple и Microsoft може вече да не струват $1 трилион, ако разпродажбата на акции продължи

Акциите на двете компании вече записаха загуби

Коронавирусът принуди училища по целия свят да затворят врати. По данни на UNESCO към момента са затворени училищата в 188 държави, което засяга над 91% от учещите се около 1,6 милиарда деца и младежи.

Властите в някои щата, сред които Аризона, Калифорния, Джорджия, Мичиган, Вашингтон и други, наредиха училищата да останат затворени до края на учебната година. Тревожната, но неизбежна новина за Microsoft при тези условия е, че седалището на компанията се намира във Вашингтон. Това означава, че голяма част от администрацията на компанията може да бъде засегната, възползвайки се от новата мярка на компанията за подпомагане на дистанционното обучение на родителите.

Кои дигитални услуги "избухват" по време на световната пандемия?

Кои дигитални услуги "избухват" по време на световната пандемия?

Microsoft Teams отчете 775% ръст на потребителите в Италия за месец

Ходът на Microsoft е една от няколкото мерки, които технологичните компании предприемат, за да се адаптират към блокирането. Голяма част от служителите на компанията преминават към дистанционен режим на работа.

Facebook обяви миналия месец, че ще даде 1 000 долара на всеки от своите 45 000 служители. Компанията ще продължи да плаща изцяло заплатите на работниците си по договор, въпреки намалената натовареност.

Google и Twitter също обявиха, че ще продължат да плащат на служителите си.

Но други технологични компании като Amazon попаднаха под обстрел заради отношението към работниците си, които са на първа линия в извънредната обстановка.

В много от съоръженията на компанията вече има доказани случаи на коронавирус, а служители споделят все по-тревожни данни.

Amazon спира част от услугите си

Amazon спира част от услугите си

Миналия месец компанията нае 100 хил. работници в отговор на повишеното търсене