На фона на нарастващата критика към отговора на Amazon срещу пандемията на коронавируса, компанията уверява, че бързо разширява мерките. Проверяването на температурата на работниците вече е зачестено.

Преди две седмици гигантът в електронната търговия обяви, че спешно търси нови 100 000 служители в своите дистрибуционни центрове, за да отговори на ръста на онлайн поръчките. Сега компанията казва, че планът е почти завършен.

Съобщенията илюстрират натиска над Amazon от вълната от закъснения в доставките и разпродадени артикули. Най-сериозният проблем пред компанията в момента обаче идва от оплакванията на служители относно безопасността на работното място по време на пандемията.

Amazon наема спешно 100 000 служители

Amazon наема спешно 100 000 служители

Те ще обслужват нарасналите онлайн поръчки

Компанията уверява, че подкрепя работниците си, но някои служители и кандидати за работа разказват пред CNN Business, че съобщенията на компанията не винаги съвпадат с това, което се случва в складовете. Повечето служители са силно загрижени за здравето на колегите си, а новите наемания сега означават нови обучения и допълнителни пренебрегвания на препоръките за социална дистанцираност.

Известно е, че досега има доста потвърдени случаи на коронавирус в съоръжения на Amazon през последните седмици, което засилва призивите за затваряне на множество центрове за дълбоко почистване. 

Служители на поне три обекта организираха движения през тази седмица в знак на протест срещу решението на компанията да поддържа центровете отворени за бизнес. Работници в LGB3 съоръжението на Amazon в Ийствейл, Калифорния, създадоха петиция за затваряне на сградата, заявявайки, че тяхната работа прави невъзможно спазването на указанията за социално дистанциране.

Една от промените, които Amazon спомена в своя блог пост в четвъртък, е ежедневната проверка на температурата на служителите в САЩ и Европа от неделя. Повече от 100 000 служители на ден преминават проверки на температурата.

Преди това компанията съобщи, че извършва пилотни проверки на температурата "в избрани обекти в Ню Йорк и Сиатъл", включително и нейното съоръжение JFK8 в Стейтън Айлънд.

Коронавирусът влиза в складовете на Amazon. Какво означава това за САЩ?

Коронавирусът влиза в складовете на Amazon. Какво означава това за САЩ?

Служители на гиганта се оплакват от лоши мерки срещу разпространението на вируса

Какво казват служителите?

Двама работници от съоръжението JFK8 заявяват, че съобщението на работодателя им е малко преувеличено.

Служителите на JFK8 са били уведомени в неделя чрез съобщение, че от този ден компанията ще "започне да провежда ежедневна проверка на температурата за всички, които влизат в сградата за първи път през този ден в началото на тяхната смяна". Думите са цитирани от екранна снимка, потвърдена от авторите на CNN.

Двамата служители уведомяват, че лица не са проверявали температурите на хора на влизане в определен периоди. Един от служителите разказа, че е имало хора със симптоми по време на смяна тази седмица. Същите са били инструктирани да се да се приберат вкъщи. На излизане от съоръжението охраната е измерила температурата им и е установила температура, надвишаваща 37-38 градуса.

На въпроса защо температурата на някои работници не е била проверявана на входа, говорител на Amazon не даде обяснение.

В съобщение в четвъртък до служителите в JFK8 компанията пише ново съобщение - че ежедневните проверки на температурата все още не са започнали.

"В следващите няколко дни ще започнем да провеждаме ежедневна проверка на температурата. Ще бъдете уведомени, когато това започне на вашето работно място."

Безос продал акции за $3,4 милиарда преди краха на пазарите

Безос продал акции за $3,4 милиарда преди краха на пазарите

От началото на годината той забогатя с нови $5,5 милиарда

Междувременно Amazon отказа да предостави актуализиран брой на потвърдените случаи на коронавирус в съоръжението си в Стейтън Айлънд, където работниците твърдят, че са диагностицирани до 10 техни колеги, но са разкрити само три случая.

Към миналата седмица поне 10 съоръжения на гиганта бяха засегнати от вируса. Засега са ясни съоръженията на компанията в: Куинс и Стейтън Айлънд, Ню Йорк; в Джолиет, Илинойс; в долината Морено, Калифорния; в Джаксънвил, Флорида; в Шепърдсвил, Кентъки; в Браунстаун, Мичиган; в град Оклахома, щата Оклахома; в Кати, Тексас; както и в Уолингфорд, Кънектикът.

Amazon спира получаването на несъществени продукти от търговци в складовете си

Amazon спира получаването на несъществени продукти от търговци в складовете си

Гигантът дава приоритет на важните консумативи, необходими на домакинствата по време на епидемия