Складовете на Amazon са изправени пред нарастващ прилив на случаи на коронавирус. Към момента са засегнати поне 10 съоръжения на гиганта, предава CNBC.

Един човек, който работи в центъра за осъществяване на доставки в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, е дал положителна проба за новия коронавирус, обясни онлайн гигантът за търговия на дребно пред CNN Business. Лицето, което за последно е работило физически на 11 март, е в карантина и се възстановява, посочват от Amazon.

Това е вторият случай в складовете на Amazon в Ню Йорк. Той идва седмица след първия, който беше докладван в сграда на Amazon в Куинс. Компанията потвърди и случай в съоръжение в Джолиет, Илинойс. Съобщава се и за други такива в сградите на Amazon в долината Морено, Калифорния, в Джаксънвил, Флорида, в Шепърдсвил, Кентъки, в Браунстаун, Мичиган, в град Оклахома, щата Оклахома, в Кати, Тексас, както и в Уолингфорд, Кънектикът.

Веригите за доставки вече никога няма да бъдат същите

Веригите за доставки вече никога няма да бъдат същите

Коронавирусът ще промени света

Компанията уверява, че предприема крайни мерки за осигуряването на безопасността на служителите си. Това включва редовно дезинфекциране на дръжки на врати, бутони на асансьори, шкафчета, сензорни екрани и други.

Разпространението на вируса в рамките на мащабната логистична операция на Amazon може само да увеличи безпокойството сред работниците, които по-рано казаха на CNN Business, че смятат, че гигантът трябва да полага по-големи усилия за защита на хилядите си служители в складовите съоръжения.

Допълнителните случаи също заплашват да забавят и прекъснат доставките, когато милиони американци стават все по-зависими от услугата. Компанията вече предупреждава посетителите на своя уебсайт за по-дълги срокове на доставка и насърчава клиентите да избират обикновена доставка, ако техните нужди не са спешни.

Amazon спира получаването на несъществени продукти от търговци в складовете си

Amazon спира получаването на несъществени продукти от търговци в складовете си

Гигантът дава приоритет на важните консумативи, необходими на домакинствата по време на епидемия

Според данни на компанията ръстът на доставките заради коронавируса може да се сравнява със скокове около пикови празнични периоди и Black Friday. Това налага увеличаване на заетостта, което по принцип също е присъщо на Аmazon около големи празници. От фирмата обявиха, че ще наемат нови 100 000 служители на почасова работа.

Преди драматичния ръст на потвърдените случаи в САЩ, Amazon представляваше огромните 39% от индустрията за електронна търговия, показват данни на изследователската фирма eMarketer. Сега тази цифра може да нарасне още, тъй като американците спират да посещават физически магазини.

Ситуацията сега има потенциала изцяло да промени веригите за доставки, правейки физическите магазини много уязвими и занапред. 

И всичко това се струпва на гърба на гиганти като Amazon. Или по-скоро на техните работници. Много от служителите се оплакват от условията, споделяйки, че са лишени от платен отпуск например.

Работниците разказаха пред CNN Business и че политиките на Amazon за социално отдалечаване са неприложими в складовете.

Amazon наема спешно 100 000 служители

Amazon наема спешно 100 000 служители

Те ще обслужват нарасналите онлайн поръчки

Гигантът в търговията на дребно все пак се опитва да успокои служителите си. Всички, които са в карантина, ще получат заплащане за две седмици от фонд на компанията на стойност 25 милиона долара.

Във вътрешна бележка изпълнителният директор Джеф Безос е обяснил пред служителите, че компанията е поръчала "милиони маски за лице", предназначени за работници и изпълнители.

"Маските остават в недостиг в световен мащаб и в този момент се насочват от правителствата към най-нуждаещите се съоръжения като болници и клиники", пише той. "Когато дойде редът ни за маски, първият ни приоритет ще бъде да снабдим нашите служители и партньори, работещи, за да могат хората да получат продукти от първостепенно значение."

Така работниците на Amazon на практика сега остават сред най-изложените на коронавируса в САЩ - те са на първа линия в борбата срещу заразата с тежката задача да гарантират, че домакинствата ще продължават да бъдат снабдявани, както и с надеждата да изкарат някой долар, преди затягането на коланите.

Amazon продава технологията за безкасово обслужване в магазините

Amazon продава технологията за безкасово обслужване в магазините

Компанията има вече сключени сделки