Amazon обяви нова бизнес линия, с която продава технологията зад безкасовото обслужване в магазините за удобство на други търговци на дребно, пише Reuters.

Най-големият търговец на дребно в света заяви, че вече има няколко подписани сделки с клиенти, които засега остават неясни. Компанията ще покани и други потенциални клиенти.

Дългоочакваният бизнес отразява стратегията на Amazon за изграждане на вътрешни възможности - като складове за подпомагане на доставките и облачните технологии за поддръжка на уебсайт. След това компанията започна да превръща тези продукти в активи, а днес те са достъпни за всички търговци.

Веригата Amazon Go предлага пазаруване в магазини, но без това да изисква касиер. Този бизнес на компанията може да нарасне до 50 милиарда долара в САЩ, изчислява рисковата компания Loup Ventures. Такава прогноза от Amazon обаче няма. Вицепрезидентът на гиганта за физическа търговия на дребно и технологии Дилип Кумар казва, че няма прогноза за споделянето на пазара.

"Клиентите обичат ли да стоят по опашки", пита той. По думите му технологията на компанията ще има голямо приложение в магазините в различните отрасли, особено в по-натоварените.

Продуктите, които клиентите вземат в магазините, ще се добавят във виртуална количка. След това те ще бъдат таксувани директно от сметката на клиента. Няма да бъде необходимо никакво допълнително сканиране.

Amazon отваря първия си голям хранителен магазин без касиери

Amazon отваря първия си голям хранителен магазин без касиери

Все пак щандовете ще бъдат зареждани от хора

Наскоро гигантът отвори първия си голям магазин за хранителни стоки, наречен Amazon Go Grocery. Той се намира в квартал Capitol Hill в Сиатъл, където е и централата на компанията.

Гигантът започна работа по магазина през 2015 година. Площта му е над 960 квадратни метра. В магазина няма каси, но ще има обслужващ персонал, който зарежда щандове и ще помага на клиентите.

Какъв е новият амбициозен мегаплан на Amazon?

Какъв е новият амбициозен мегаплан на Amazon?

Гигантът спомага за създаването на милион нови работни места