Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, който призова световните лидери да се подготвят за пандемия още през 2015 г., предложи план от три точки за това как САЩ могат да преминат през пандемията от коронавирус, пише Business Insider.

Гейтс отправя препоръки въз основа на експертни консултации, които е провеждал по време на работата си с фондация Гейтс, която финансира изследвания за лечение на коронавируса.

"Няма съмнение, че САЩ са пропуснали възможността да изпреварят коронавируса", пише Гейтс. "Но още има време за вземане на важни решения."

Бил Гейтс предупреди света за пандемия, подобна на COVID-19, още през 2015 година

Бил Гейтс предупреди света за пандемия, подобна на COVID-19, още през 2015 година

Милиардерът през последното десетилетие многократно говори за ужасяващите ефекти на вирусите

"Изборът, който правим сега и който правят нашите лидери, ще има огромно влияние върху това колко скоро случаите ще започнат да намаляват, колко дълго икономиката ще е затворена и колко американци ще трябва да погребат свои близки заради COVID-19", каза Гейтс.

Към 31 март заразените са близо 190 Хил. в САЩ, а броя на смъртните случаи в цялата страна надхвърли 4 хил.

Гейтс заяви, че първата му мярка е призив за "последователен общонационален подход" за блокиране, което се налага, за да се ограничи разпространението на болестта в страната. Според него фактът, че някои държави не се "затварят" напълно, е равен на бедствие.

Бил Гейтс: Не можем да рестартираме икономиката и да "игнорираме купчината тела в ъгъла"

Бил Гейтс: Не можем да рестартираме икономиката и да "игнорираме купчината тела в ъгъла"

Връщането на икономиката е обратимо, а на животи - не

"Както хората могат да пътуват свободно през държавните граници, така може и вирусът", пише той. "Лидерите на страната трябва да бъдат ясни: карантината навсякъде означава спиране на всичко. Докато случаите не започнат да намаляват в Америка - което може да отнеме 10 или повече седмици - никой не може да продължи бизнеса си както обикновено, според него.

"Всяко объркване по този въпрос само ще разшири икономическите последици, ще увеличи опасността вирусът да се върне и ще причини повече смъртни случаи", добави той.

Основателят на Microsoft също призова федералното правителство да увеличи тестовете и да определи ясни приоритети за това кой ще бъде тестван първи, като с най-висок приоритет да са лицата от здравната система. На второ място трябва да бъдат "хора с много сериозни симптоми, които са най-застрашени от сериозно заболяване и тези, които е вероятно да бъдат изложени", пише Гейтс.

Последната стъпка, която Гейтс очерта, ще бъде да се използва "базиран на данни подход за разработване на лечение и ваксина", призовавайки лидерите да помогнат, като "не подклаждат слухове и не внасят паника".

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Бил Гейтс: Коронавирусът може да се окаже патогенът на века

Милиардерът призовава богатите страни да помагат на бедните за овладяването на епидемията

"Както видяхме тази година ни предстои дълъг път", завърши Гейтс. "Но все още вярвам, че ако сега вземем правилните решения, информирани от науката, данните и опита на медицинските специалисти, можем да спасим много животи и да върнем страната към нормална работа."