Напоследък концепцията за работа от дистанция се превърна в реалност на фона на пандемията Covid-19 и препоръките за ограничаване на контактите с цел ограничаване на заразата в много страни по света.

Вероятно скоро имунизациите срещу Covid-19 ще започнат да се разпространяват в световен мащаб и надеждата за по-голяма свобода на движение и връщане на нормалния живот за всички няма да бъде само блян. Но точно сега може би е най-подходящо време да опитате живота на дигитален номад - да продължите да работите дистанционно, но да го комбинирате с пътуване (до местата, които сте желали да посетите и когато вече е безопасно да го направите). Това напълно ще промени начина ви на живот.

Напоследък много страни въведоха работни визи, за да насърчат новата форма на туризъм. В крайна сметка, ако сте работили дистанционно и ефективно в продължение на месеци, няма причина да не можете да продължите да го правите, но от по-далеч от дома, независимо дали сте в планината или в някой крайбрежен курорт, далечен град, който обичате.

Има обаче някои жизненоважни неща, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате коя държава да направите свой втори дом.

Circle Loop разглежда редица фактори от цената и скоростта на интернет, глобалния индекс на щастието до месечния наем на двустаен апартамент, наред с други фактори, за да създаде Digital Nomad Index, който проследява кои са най- добрите страни за дигитални номади. 

Според резултатите на първо място е Канада. Това е домът на един от най-големите технологични центрове в света. Страната оглавява резултати в класацията заради бързата скорост на интернет и заради факта, че е високо класирана в глобалния индекс на щастието. Имайки предвид славата й на една от най-приветстващите страни за чужденци в света, не е чудно, че 21,3% от населението й е съставено от мигранти и защо е на върха на тазгодишния индекс.

Донякъде изненадващо, като се има предвид сегашната суматоха около Brexit, но Великобритания е на второ място, благодарение на обема на дистанционните работни места, съчетани с висок стандарт на живот. Като цяло в топ десет попадат почти само страни от Европа. Освен Канада, единствената друга държава в челната десетка, която не е в Европа, е Австралия на осмо място.

На трето място се нарежда Румъния - един от най-бързо развиващите се пазари на информационни технологии в Централна и Източна Европа и място с ниски разходи за живот - фиксирани пакети за бърз интернет струват около 8 долара на месец.

И докато северната ни съседка се представя доста добре в индекса, България попада едва на 62-о място в класацията, далеч зад страни като Уругвай, Виетнам, Кувейт, Саудитска Арабия и други.

Ето и останалите държави от топ десет:

  1. Канада
  2. Обединеното кралство
  3. Румъния
  4. Швеция
  5. Дания
  6. Франция
  7. Нидерландия
  8. Австралия
  9. Швейцария
  10. Германия