Най-голямата гръцка банка - Piraeus Bank, обяви във вторник, че е стигнала до споразумение за продажбата портфолио необслужвани корпоративни кредити в размер на 1,45 милиарда евро, съобщава местното издание Kathimerini.

Купувач на пакетът е Bain Capital Credit, като действието е част от стратегията на финансовата институция за намаляване на рисковите експозиции.

Крайното решение за продажбата обаче е в ръцете на държавния фонд HFSF, който притежава 26,2% от банката.

Това действие е в резултат на изискването към най-големите банки в южната ни съседка за намаляване на дела лоши кредити. То е част от исканията на кредиторите на Гърция.

Преди половин година стана ясно, че три от най-големите банки в Гърция, които имат бизнес и на Балканите, включително и в България, работят по план за продажбата на до 5,5 милиарда евро необслужвани кредити през следващата година.

Тогава стана ясно, че най-големият кредитор според размера на активите - Piraeus Bank, както и останалите водещи финансови институции, като Националната банка на Гърция и Alpha Bank, ще се опитат да намерят купувачи на портфейлите си от "лоши" кредити до края на пролетта на 2018 година.