Съвсем естествено, основната цел на всеки онлайн бизнес и, най-вече, на онлайн магазините, е да печелят възможно най-много и да не спират да растат. В тази статия ще ви споделим защо огромна част от тях не успяват да постигнат целите си, пренебрегвайки ключови фактури за успеха в дигитална среда, свързани с хостинг услугите и инфраструктурата, на която разчитат.

Причините

Знаете ли, че близо 9 от всеки 10 онлайн бизнеса не успяват да се задържат на пазара и да постигнат своите цели? Най-общо казано, съществуват 2 основни причини, които могат да "гарантират" провала на всеки електронен магазин или бизнес още преди той да е стартирал:

  • Прекалено високи разходи в началото

Всеки онлайн магазин има амбицията да се превърне във водещ бизнес в своя сегмент и често това изиграва лоша шега за неговите основатели. Грешно решение е да инвестирате прекалено голяма сума в уеб хостинг ресурси (сървъри, хостинг услуги с високи параметри, както и допълнително оборудване) с надеждата, че един ден те ще отговарят на нуждите на бизнеса ви. Прекалено много онлайн магазини така и не достигат момента, в който приходите им надхвърлят разходите за подобни решения.

  • Некачествена хостинг услуга

Това е другата крайност, в която онлайн бизнесите изпадат, търсейки възможно най-достъпни решения. Често, при този вариант възможни технически проблеми, липса на поддръжка, ниско ниво на защита и незадоволителна работа на уеб сайтовете могат да провалят всеки бизнес. Имайте предвид, че потребителите са изключително чувствителни по отношение на сигурността и потребителското си преживяване онлайн, а близо 2/3 от тях никога не биха се доверили отново на онлайн магазин, който не е отговорил на очакванията им.

  • Липса на възможност за растеж

Често, онлайн магазините се провалят именно в периода, в който най-накрая започват да печелят. Дори да са предвидили предходните два сценария, те изпадат в невъзможност да се развиват с желаното темпо, поради ограниченията, наложени им от инфраструктурата, на която разчитат. Добри примери за това са всички онлайн магазини, които не успяват да издържат на трафика по време на промоционални кампании и да обслужат всички свои клиенти поради претоварване. Най-често това се случва, когато тези бизнеси разчитат на споделен хостинг с фиксирани параметри без възможност за преминаване към друг тип услуга.

Възможните решения

  • Гъвкави и скалируеми

Най-добрият вариант за вас е да откриете хостинг решение, което може да се развива пропорционално на бизнеса ви във всеки един момент. Така ще си гарантирате, освен точните параметри и ресурси, и разход, който можете да си позволите.

  • С възможност за миграция

Уверете се, че хостинг решението, с което стартирате онлайн бизнеса си, може да бъде променено във всеки един момент. Така ще сте сигурни, че при бърз растеж и спешна необходимост от повече онлайн ресурси, ще разполагате с избор и възможност за миграция към друг тип услуга (VPS, облачни системи и др.).

Как да разберете от какъв хостинг ресурс се нуждаете

Знаем, че за стартиращите бизнеси е трудно да предвидят точно колко хостинг ресурси ще им бъдат необходими и да изберат подходящото решение за своя онлайн магазин.

  • Ще разчитате ли на реклама и промоционални кампании?

Дори в момента онлайн магазинът ви да работи безпроблемно, това може да се промени по време на активни рекламни кампании и в периоди на онлайн промоции (напр., Черен петък), когато огромен брой потребители пазаруват в кратък времеви интервал.

  • Подгответе онлайн магазина си за пика в натоварването

Задължително е да предвидите в кои моменти трафикът към онлайн магазина ви ще е най-голям и да симулирате подобно натоварване преди да започнете да привличате клиенти. В повечето случаи ще имате нужда от повече хостинг ресурси привечер в работни дни, в почивни дни, както и по време на промоционални кампании. Уверете се, че хостинг планът ви е предвиден и издържа именно на пика в натоварването, а онлайн магазинът ви в такива периоди работи безпроблемно.

Правилният хостинг план за онлайн магазина ви

Вече знаете на какво обръщат внимание онези 10% от онлайн магазините, които се задържат в бизнеса и се радват на успешно развитие. Познавайки възможните причини за провал, както и тънкостите при избора на правилните хостинг решения, е време да изберете и точната услуга за своя бизнес.