Американският технологичен гигант Apple насрочи следващото си събитие на 21 март, на което се очаква да представи iPhone с по-малък екран и обновен iPad.

Мероприятието ще се състои в централния офис на компанията в Купертино, Калифорния, съобщи компанията в имейл покана, без да даде други подробности.

Концернът ще представи обновен iPhone с 4-инчов екран, предаде Bloombеrg, позовавайки се на свой източник, запознат с темата в детайли. По-малкото устройство ще прилича на iPhone 5s, представен през 2013 г., и ще включва обновени компоненти като по-бързия процесор A9, който в момента е наличен в iPhone 6s. Предвижда се и обновление на линията продукти iPad.

За главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук събитието предоставя малка почивка от битката с Министерството на правосъдието на САЩ за поверителността и криптирането. Гигантът оспорва искане от правителствени следователи, които търсят помощта на Apple за отключване на iPhone, използван от стрелците, които през декември убиха 14 души в Сан Бернардино, Калифорния.

За 22 март – ден след събитието на Apple – е предвидено изслушване в Калифорния по съдебния казус.

В допълнение към юридическите спорове Кук се бори и със забавения бизнес на компанията. Продажбите на iPhone вече не са надежден двигател на растежа, iPad също се продава по-малко. Финансови анализатори прогнозират, че продажбите на Apple през тази година ще паднат за първи път от над десетилетие. Цената на акциите на техногиганта се срина с над 18% за последните 12 месеца.

Снимка 222657

Източник: Bloomberg

Събитието на 21 март е първото за Apple след септември, когато компанията представи iPhone 6s, iPad Pro и обновление на Apple TV.

iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPad Pro, нов AppleTV и химикалка - новите продукти на Apple

iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPad Pro, нов AppleTV и химикалка - новите продукти на Apple

На огромно събитие, Apple представи обновените си продукти