Един от най-големите производители на австрийски шоколадови бонбони с марципан "Моцарт" (Mozart), Salzburg Schokolade, подаде заявление за банкрут, съобщават австрийски медии, цитирани от Интерфакс.

Компанията е изправена пред финансови затруднения заради пандемията от коронавирус. Пандемията доведе и до спад в броя на туристите посещаващи Австрия, включително тези, които купуват шоколадови изделия, пише АПА, позовавайки се на ръководството на компанията.

Предстои разглеждане на заявлението на Salzburg Schokolade за несъстоятелност в съда в Залцбург.

Salzburg Schokolade претърпя значителни загуби поради пандемията, започнала през 2020 година. Резкият спад в броя на туристите, както и спадът при "шумното" отбелязване на рождени дни и сватби, доведе до значително намаляване на покупките на бонбони и съответно приходите на компанията се "свиха".

Освен това, магазините на компанията във Виена и Залцбург останаха затворени известно време по време на пандемията.

Nestle ще произвежда световен бранд бонбони в България след инвестиция за 19 милиона лева

Nestle ще произвежда световен бранд бонбони в България след инвестиция за 19 милиона лева

В шоколадовата фабрика се очакват 70 нови работни места

Производителят на бонбони също така не успя да изплати заплати на служителите за ноември, както и традиционния Коледен бонус.

Salzburg Schokolade е основана в Залцбург преди повече от 100 години - през 1897 година, под името Rajsigl. През 1956 г. компанията се премества в община Грьодиг.