Световният производител на хранителни стоки Nestle разшири производственото си портфолио в България, след като днес официално откри производството на бонбоните Smarties в София. След шоколадовите блокчета KitKat, това е втори международен бранд на гиганта, който се произвежда у нас. Инвестицията е в размер на 19 милиона лева и се очаква да бъдат разкрити общо 70 нови работни места.

Производственият процес е разположен на площ от над 4 000 кв.м., като е оборудван с около 100 машини от най-ново поколение, чиито автоматизирани процеси ще осигурят ефективно производство на 2 300 000 консуматорски опаковки до края на 2021 година, предназначени за местния пазар и за експорт към 10 страни по света. Продукцията се произвежда в изцяло хартиена и 100% рециклируема опаковка.

За планирано ново производство изпълнителният директор на Нестле България Петър Стоилов съобщи още в началото на годината по време на интервю за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Днес той определи инвестицията за Smarties така: "Инвестицията повдига стандартите за производство и поставя икономиката на страната ни на друго ниво. Тя идва в момент на световна криза, когато изчезват бизнеси и хора губят работата си и така добива още по-голямо значение като съвкупно въздействие върху икономиката и пазара на труда".

Nestle планира да увеличи производството в българската си фабрика

Nestle планира да увеличи производството в българската си фабрика

Петър Стоилов, изпълнителен директор на "Нестле България", пред предаването Money.bg

"Много добър знак да българската икономика е да има инвестиции като тази, които освен, че идват в труден момент за световната икономика, са инвестиции във високотехнологично производство, щадящо околната среда. Със своя отговорен подход компанията е пример за типа инвестиции, към които ние като държава се стремим", каза вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов при прерязването на лентата.

"Всяка една инвестиция в този момент е уникално нещо, защото тези хора имат не само отговорността да създадат нещо ново, но и желанието да го направят в един изключително критичен за света момент. Инвестицията на Нестле е особено важна за България, защото ние даваме знак, че ще разширяваме този тип инвестиции, този тип производства, това е началото на една нова кръгова икономика", допълни министърът на икономиката г-жа Даниела Везиева .

Шоколадовата фабрика на Nestle в София е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия, създадена през 1939г. Тя е една от трите най-големи центъра за производство на KitKat на континента с 16 000 тона производство на годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10% се реализира на местния пазар. В нея работят 650 служители.

За 27-годишната си история компанията Nestle инвестира средно по 10 млн. лв. годишно в производствени мощности, уловия на труд и инфраструктура. През 2020г. компанията е удостоена със званието "Инвеститор на годината". С новите 19 млн. лв инвестиция Нестле България ясно показва намерението си да затвърди тази позиция.