Наскоро Nestle инвестира 23 милиона лева във фабриката си в София. Инвестицията е свързана основно с модернизация и разширяване на поточните линии, с цел да се отговори на увеличеното търсене. Това заяви изпълнителният директор на Nestle България Петър Стоилов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"За година произвеждаме над 16 хил. тона готова продукция във фабриката в София, в която работят над 630 души. Продукцията се изнася в над 35 държави в света. Фабриката в София е една от четирите центрове, които имаме в зона Европа и това причината, поради която ежегодно и целенасочено имаме инвестиции, свързани с обновяването на производствените ни мощности", заяви той.

Ще се увеличи ли българското производство?

По думите на Стоилов това зависи от продължителността на пандемията, но амбицията е производството да се увеличава.

"Наред с производството на стандартните ни продукти от гамата на Kit Kat, имаме силен иновационен и реиновационен план за следващите години, който предполага увеличаване на асортимента и обемите, които произвеждаме в страната", каза той.

Според него инвестиционната ситуация в страната е "не по-лоша от инвестиционната ситуация в страните на Балканския полуостров".

"Ние имаме силно конкурентно предимство заради географското разположение, което близо до Централна Европа и големите пазари, имаме силна иновация от гледна точка на подготовка на кадри в производствените ни процеси и инвестираме в увеличаване на тяхната експертиза и готовност", заяви той.

По думите му, независимо от пандемията, индустрията на храните и напитките в България, е благоприятно повлияна и расте с 4,5% на годишна база.

"Растежът се дължи на увеличената консумация в дома. Локдаунът драстично повиши консумацията вкъщи и някои продуктови категории като капсулите са кафе, хранителни продукти като супи, бульони, фиксове, подправки, намиращи приложение в готвенето. Увеличава се консумацията на зърнените закуски и млеката", заяви той.

Според Стоилов една от категориите храни, резистентни на кризата, е тази за домашни любимци. "Оказва се, че в пандемична година броят на осиновените домашни любимци нараства с 25%, което довежда до значителен ръст на това потребление", заяви той.

Стоилов заявява, че инвестициите във фабриката в София в бъдеще ще продължат.

"Други инвестиционни проекти се предвиждат в търговски съоръжение, във взаимоотношения с клиенти и доставчици. Важна инвестиция за нас е и тази, свързана с устойчивото развитие и нулевия въглероден отпечатък, който искаме да постигнем през 2050 година", казва Стоилов.

Ще бъдат ли отворени нови работни места?

Според Стоилов към момента има над 1000 служители, които работят във фабриката, дистрибутивният център, администрация и др.

"Автоматизацията и увеличаването на броя работни места остават приоритет за нас, имайки предвид, че нашата фабрика е избрана да произвежда световно известен бранд, който има силна подкрепа от гледна точка на центрове по развитие на продукти. Имаме амбиции за запазване и увеличаване броя на работните места", заяви Стоилов.