В средата на 2018 година един от водещите производители на птиче месо у нас - компанията "Градус", планира да дебютира на Българската фондова борса (БФБ). В свое официално съобщение от фирмата посочват, че първичното публично предлагане на акции (IPO) ще бъде на стойност от над 100 милиона лева.

"Това е най-голямото IPO в страната ни след кризата от предишното десетилетие и ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на борсата и в същото време най-растящи сектори - този на хранително-вкусовата промишленост", посочват от дружеството.

Според плановете на ръководството му набраният капитал от IPO-то ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии. За излизането си на БФБ от фирмата ще работят с "Първа финансова брокерска къща".

"Пре-маркетингът показва достатъчно голям интерес от институционални и частни инвеститори в България и чужбина. Вниманието е голямо както заради добрите финансови резултати на "Градус" АД, така и заради позициите на компанията на родния пазар", казват още от дружеството.

През изминалата година нетната печалба на компанията е над 34 милиона лева, а приходите възлизат на 200 милиона лева.

"Градус" е сред лидерите на пазара у нас в производството на месо и сред трите най-големи в Европа по производство на разплодни яйца. Също така дружеството е на първо място в страната ни по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.